Recept: 3 hälsosamma drycker som ger energi i 5 timmar


Vem vill inte ha åtminstone fem sammanhängande timmar då man känner att man har energi? Särskilt när vintern gör att vi vill krypa upp i sängen och bara vänta ut den.

Vitaminer och aminosyror, tillsammans med koffein, ger extra energi. Så det är möjligt att om vi äter mer näringstäta livsmedel så skulle inte energi vara något problem. Men ibland är det ändå det, oavsett hur nyttig kosten är. Den goda nyheten är att du inte behöver köpa en dyr flaska energidryck; för en bråkdel av kostnaden kan du göra din egen örtbaserade energidryck.

Det finns en mängd olika sätt att få mer energi. Här är tre recept.

1. Energigivande te-shake (med koffein)

Generellt har koffein dåligt rykte, men det har faktiskt några fördelar. Om du inte haft några problem med koffein tidigare så ge den här varma drycken en chans. Maca är en uråldrig rotfrukt från Peru. Den är full av energi, aminosyror, vitaminer och mineraler. Förr höll den krigare pigga när de drog ut i strid.

Macaodling för lantbruksuniversitetet i La Paz, Bolivia, den 3 juni 2000. Foto: Pierre-Olivier Combelles/CC BY-SA 3.0

Hampamjölk på hampafrön ger hälsosamma, energigivande omega-fettsyror för att hålla energin uppe. Bipollen och honung är naturliga energigivare, samtidigt som de stärker immunförsvaret.

Det här behövs

1 påse av ditt favorit-té (grönt eller svart)

2 msk torkad macarot

2 ½ dl hampamjölk (från hampafrö)

1 tsk rå honung

1 tsk bipollen

Gör så här

Brygg en mugg starkt te. Låt dra och ta sedan ur tepåsen. Mixa alla ingredienser i en höghastighetsmixer och mixa tills drycken är helt slät.

Obs! Se till att luften kan ta sig ur mixern, om det inte är en Vitamix. Annars, håll i locket ordentligt eftersom luften expanderar med trycket och kan tvinga av locket.

Häll upp och servera genast medan drycken är varm.

Bipollen.

2. Ingefära-ginseng-dryck

Rötter som ingefära och ginseng är kända för sin goda verkan på hälsan. Från att minska inflammation till att stärka immunförsvaret, kan de här örterna dessutom hålla energin uppe. Kokossocker har lägre glykemiskt index än betsocker men ger fortfarande energi. Melass är en sirapsaktig substans utvunnen ur saften från sockerrör eller sockerbetor, som en biprodukt vid sockertillverkning. Den ger energi och är rik på järn och B-vitaminer. Dessutom hjälper den till att hålla en lugn och fokuserad.

Det här behövs

5 cm färsk ingefära, riven

5 ½ dl vatten

2 citroner, pressade

20 droppar extrakt av ginsengrot

2 msk kokossocker

1 tsk melass

Gör så här

Värm riven ingefära och vatten i en kastrull. Låt det sjuda sakta i 30 minuter tills köket doftar av ingefära. Sila drycken i en stor kanna och blanda i övriga ingredienser. Rör om väl. Servera genast eller låt svalna och blanda i din favorit te-blandning.

3. Snabbt och enkel örtkick

En snabbare dryck gör man på några få örtextrakt (tinkturer) med enerigivande och balanserande effekt. Blanda ihop följande i ett shot-glas och ha något gott till hands för att skölja ner det med.

Det här behövs

30 droppar sibirisk ginsengrot

30 droppar reishi-svamp

30 droppar propolis

20 droppar gurkmeja

20 droppar macarot

Artikeln publicerades urpsrungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.