Prebiotika och probiotika – en god hjälp för stressade skolbarn
Foto: Lenka Fortelna


Det är ingen överraskning att barn utsätts för mer stress nu än någonsin tidigare. Vad kan då göras åt detta, och hur kan vi som föräldrar (i hemlighet om det behövs) ge en hjälpande hand?

Enligt en undersökning gjord av den internetbaserade plattformen Brainly i december 2019 hade 59 procent av eleverna en konstant hög stressnivå och 53 procent berättade att de behövde få bättre sömn. Dessutom rapporterade 53 procent att de behövde bli bättre på att planera och använda tiden.

Överraskande nog kan det vara så enkelt som att lägga till extra pre- och probiotika till barnets kost. Probiotika är nyttiga bakterier som lever i tarmsystemet och på huden, och det är välkänt att de hjälper matsmältningen. Det har visat sig att de här mikroorganismerna, som även kallas för vårt mikrobiom, gör mycket mer än att bara hjälpa till att smälta maten: de och deras prebiotiska motsvarigheter spelar också en viktig roll för att förbättra humöret, minska stressnivån och främja sömnen.

Probiotika finns i flera former, från tillskott till barnvänliga shots, men man kan enkelt få i sig det i livsmedel vi redan äter, som yoghurt, kefir, mjölksyrade grönsaker, tempeh, miso, och en av mina favoriter: kombucha, en sorts fermenterat te. Fermenterade livsmedel innehåller aktiv probiotika.

Man kan göra sin egen kombucha. Foto: Klara Avsenik

Prebiotika är livsmedel som är mat för de hälsosamma bakterierna. Det är bra att få i sig probiotika, men att även ge dem näring är kanske ännu viktigare. Det är en ganska ny upptäckt att fibrer är bland det som tarmbakterierna främst behöver för att trivas. Tidigare har läkare ansett att fibrer mest var för att föra ut, men nu har forskare upptäckt att det också spelar en roll som mat för mikrobiomet. Att inte få i sig tillräckligt med prebiotiska fibrer kan bidra till sådant som dålig sömn, hjärndimma, stress och seghet. Det här är inget som hjälper skolelever i någon ålder.

Alla livsmedel som innehåller rikligt med fibrer är bra prebiotisk näring, inklusive bananer, avokado, gröna blad, havregryn, lök, vitlök, och till och med äpplen. Äpplen är lite otippat eftersom man har visat att kärnorna även innehåller flera probiotiska bakteriestammar. Tvärtemot vad man kan tro med tanke på cyanidinnehållet i äppelkärnor, så är det säkert att äta äppelkärnor, så länge man inte äter mängder av dem, flera tiotal. Att svälja dem hela innebär en mycket liten risk.

Ny statistik har visat att 95 procent av människorna inte äter tillräckligt med fibrer. Så om de goda bakterierna inte får mat så svälter de ihjäl. Stress har också visat sig kunna ta död på mikrobiomet, vilket innebär att om man upplever mycket stress (som barnen troligen gör varje dag i skolan) kan det vara viktigt att regelbunden få i sig både probiotika och prebiotika.

Det är inte alltid lätt att åstadkomma förändringar, så här är några enkla saker att prova för att ge dig och ditt barn den pre- och probiotika som ni behöver för att stressa av och få en bättre nattsömn.

Frukost

Prova att byta ut flingorna mot havregryn eller mixade havregryn tillsammans med banan. Föredrar man smoothie, så lägg i lite jordnötssmör, osötad yoghurt med levande bakteriekultur, banan och kakao. Det här ger en bra start på dagen med gott om prebiotika (även utan yoghurt om du är laktosfri, som jag).

Foto: Bernadette Wurzinger

Lunch

För yngre barn är jordnötssmör på fullkornsbröd ett bra alternativ för att få i sig prebiotika, tillsammans med osötad yoghurt med levande yoghurtkultur och granola, för att få probiotika. För något matigare så prova en sallad med gröna blad, färska grönsaker eller till och med en skål kokt korn eller brunt ris. Ta gärna ett äpple till.

Middag

Här finns det mycket att välja på. Som förrätt kan man ta en skål misosoppa. En liten rätt kan bestå av färska grönsaker eller en wok på nudlar och grönsaker. En fruktsallad med några favoritfrukter och yoghurt räcker för att ge nog med både prebiotika och probiotika för att hjälpa till att förbättra sömnen.

Misosoppa. Foto: Jyleen

Ta mig nu inte på orden utan prova själv och se hur du mår. Mat är trots allt den bästa medicinen, och enkla förändringar kan ge en mängd positiva följder, inte bara för hälsan, utan i sinnestillståndet, för motivationen och känslorna.

Smaklig måltid!

Jaya Jaya Myra är expert inom hälsa och livsstil, särskilt om hälsa för kropp och sinne, stresshantering, mindfulness, och naturlig, hälsosam livsstil. Hon är författare, talare för TEDx och motivationsföreläsare, samt skapare av The WELL Method för ett hälsosamt och meningsfullt liv. Besök JayaJayaMyra.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.