Pianovirtuosen Roland Pöntinen spelar Bartóks ”omöjliga” pianokonsert
Roland Pöntinen. Foto: Mats Bäcker


På fredag gästas Gävle Symfoniorkester av Roland Pöntinen, en av Sveriges absolut främsta pianister. Pöntinen är berömd för sin virtuositet och därför är det också naturligt att det är just han som tar sig an Béla Bartóks erkänt svårbemästrade andra pianokonsert.

Chefdirigent Jaime Martín leder konserten som inleds med Hubert Parrys hyllning Elegy for Brahms och avslutas med Brahms första pianokvartett som Arnold Schönberg arrangerat och utvecklat till ett storskaligt orkesterverk.

Roland Pöntinen har en speciell relation till Bartóks andra pianokonsert. När han gjorde sin första konsert med Radiosymfonikerna 1983, under ledning av Jukka-Pekka Saraste, var det just den pianokonserten som han spelade. Debuten lovordades av bland andra recensenten Leif Aare och innebar en ordentlig katapultskjuts i Pöntinens karriär. Idag räknas Roland Pöntinen som en av Sveriges i särklass främsta pianister.

Roland Pöntinen vid pianot. Foto: Simon Larsson

Roland Pöntinen debuterade redan som sjuttonåring med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med många av de mest betydande orkestrarna över hela världen, som Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Philharmonia Orchestra på Théâtre du Châtelet i Paris, Royal Festival Hall i London och framträdanden vid The Proms i Royal Albert Hall.

Béla Bartók var, liksom Pöntinen, en mycket virtuos pianist och hade studerat vid Liszt-akademien i Budapest för István Thomam, som i sin tur hade varit elev till Franz Liszt. Bartók medgav att konserten var svårspelad, men han visste att den inte var omöjlig, för han var själv solist vid uruppförandet. De tekniska och musikaliska utmaningarna ger också hög konstnärlig utdelning. 

Dirigent Jaime Martín. Foto: Gävle Konserthus

Pöntinen spelar Bartók

Fredag 10 november
Gävle Konserthus, Gevaliasalen 19.00

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martin
Roland Pöntinen, piano

Parry Elegy for Brahms
Bartók Pianokonsert nr 2
Brahms Pianokvartett nr 1 (Arr: A Schönberg)

 

Fakta

Gävle Konserthus

Sedan invigningen 1998 har Gävle Konserthus varit den naturliga arenan i Gävle för Musik, Mat och Möten. Konserter, kongresser, konferenser, event, middagar och föreställningar samsas med Gävles skönaste utsikt. I konserthuset har även Gävle Symfoniorkester, som firade 100 år 2012, sin hemmascen. Chefdirigent för orkestern är den karismatiske, i London boende, spanjoren Jaime Martín.