Petra Krantz Lindgren: Hur kan vi motivera barn att hjälpa till
Föreläser och skriver om ömsesidig respekt och samarbete mellan vuxna och barn


Hur får jag mitt barn att hjälpa till hemma?

Jag fick frågan av en pappa jag mötte häromdagen. Jag svarade med en motfråga:

– Varför vill du att ditt barn skall hjälpa till hemma?

Han tittade förvånat på mig: - Skall barn inte hjälpa till hemma, menar du?

– Jag menar ingenting. Jag undrar vad det är som är viktigt för dig, som gör att du vill att ditt barn skall hjälpa till?

Min poäng var, och är, att vi behöver titta på premissen som ligger bakom önskemålet, innan vi kan bestämma tillvägagångssättet.

Innan du funderar över hur du skall få ditt barn att göra något, fundera över varför du vill det.

Om du vill att ditt barn skall hjälpa till hemma för att du är trött och vill ha stöd i hushållsarbetet föreslår jag att du pratar med ditt barn utifrån det:

– Hur kan vi hitta ett sätt som innebär att vi delar på arbetet som behöver göras här hemma?

Det kan bli ett samtal om vad som faktiskt behöver göras, hur ofta och vem som tycker om att göra vad. Det kan också bli ett samtal om vad som är en fördelning som fungerar för alla inblandade.

Om du vill att ditt barn skall hjälpa till hemma för att du tror att det kommer att ge henne färdigheter som hon behöver i sitt framtida liv föreslår jag att du pratar med barnet utifrån det:

– Vad skulle du vilja kunna när du flyttar hemifrån?

– Det här tycker jag är viktigt att kunna. Vad tror du om det?

– Hur lär du dig bäst?

Om du vill att ditt barn skall lära sig att lyda order och att hennes egna åsikter inte är viktiga, då kan du plocka fram hoten, kritiken och de nedsättande kommentarerna.

Om du vill att ditt barn skall lära sig att hushållsarbete är trist och inte i sig har ett tillräckligt värde, då kan du försöka med mutor: "Du får 20 kr för att städa badrummet."

Då förstår hon så småningom att det inte har tillräckligt värde i sig att städa, eller att ditt önskemål om en ren toalett, i sig, inte är tillräckligt viktigt.

Så. Innan du funderar över hur du skall få ditt barn att göra något, fundera över varför du vill det. Då blir det lättare att hitta en fungerande strategi.

Petra Krantz Lindgren

Petra Krantz Lindgren. Foto: Caroline Andersson

Petra Krantz Lindgren är föreläsare och författare, och har bland annat skrivit boken ”Med känsla för barns självkänsla”. Hon arbetar med föräldrar och pedagoger som vill utveckla sina relationer med barn, där grunden är ömsesidig respekt och samarbete. Hon är beteendevetare och har en grundutbildning i psykologi, samtal och kommunikation. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss