Nya dödsfall när coronaviruset sprids
Personal utanför ett sjukhus i den centralkinesiska staden Wuhan. Foto: Xiong Qi/AP/TT


Tre personer har testat positivt för coronaviruset i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills. Även Australien och Malaysia har nu fått sina första konstaterade fall av viruset.

Hittills har minst 41 personer avlidit till följd av smittan och i Kina har ett tiotal städer med totalt över 40 miljoner invånare isolerats.

Ett tredje fall av coronasmittan har konstaterats i Frankrike. Den smittade är en nära släkting till en av de två personer som tidigare uppgavs ha fått viruset. Alla tre har nyligen besökt Kina, och nu isolerats.

– Vi håller just nu på och undersöker vilka de kan ha varit i kontakt med, säger Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn.

Det första konstaterade fallet, en 48-årig man i Bordeaux, uppger att han har återvänt från en resa till Kina och att han mellanlandade i Nederländerna på väg till Frankrike. Han ska ha varit i kontakt med personer från staden Wuhan där viruset först upptäcktes och har sedan han tog kontakt med den franska sjukvården i torsdags placerats under observation på en vårdinrättning.

– Han är inlagd på sjukhus sedan i går i Bordeaux, på en isolerad avdelning. Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, säger hälsoministern Buzyn enligt Le Figaro.

Enligt Buzyn mår den smittade "bra". De andra två smittade personerna vårdas i Paris.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn under fredagen. Foto: Alain Jocard/AP/TT

Första fallet i Australien

Även Australien och Malaysia har nu fått sina första konstaterades fall av coronavirus. I Malaysia handlar det om tre personer som är släkt med den man i Singapore som tidigare uppgetts vara smittad. I Australien har en person i Melbourne, som lämnade Kina förra veckan, har konstaterats smittad.

– Patienten är isolerad och genomgår medicinsk undersökning och vi har inga ytterligare misstänkta fall, säger Jenny Mikakos, hälsominister i delstaten Victoria.

Därmed har sjukdomsfall bekräftats i tolv länder, bland dem USA, Japan och Sydkorea.

Ytterligare 15 dödsfall

Sent på fredagen rapporterade myndigheterna i Hubeiprovinsen att ytterligare 15 personer avlidit sedan de smittats av viruset. Det innebär att antalet kända dödsfall till följd av coronaviruset i Kina stigit till 41. Mörkertalet antas fortfarande vara stort. På lördagen meddelade myndigheterna att en läkare, som arbetat med smittade personer, avlidit.

Antalet smittade i landet uppgavs på fredagskvällen vara 1 287. Tillståndet för runt 200 av dem uppges vara allvarligt. Dessutom undersöks ytterligare över 1 000 misstänkta sjukdomsfall.

Den kinesiska militären skickade på lördagen 450 läkare till mångmiljonstaden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. De utskickade, som sägs ha erfarenhet av att behandla såväl sars som ebola, ska hjälpa den lokala sjukvården på plats. Dessutom planerar myndigheterna att bygga ett specialsjukhus i staden, som ska behandla patienter insjuknade i coronaviruset. Det sjukhuset uppger man ska vara klart inom tio dagar.

Nedtonat nyårsfirande

I Kina påverkas över 40 miljoner människor av myndigheternas beslut om att isolera ett tiotal städer och begränsa trafiken för att hejda smittspridningen.

Allt detta sker under en av årets största högtider, det kinesiska nyåret, som normalt firas mycket stort och som inleds under lördagen. Men rädslan för virusets spridning gör att Peking inte vågar hålla något offentligt firande och det tidigare palatsområdet Förbjudna staden i Peking stängs av för att undvika att smitta sprids vid folksamlingar.

Även i många andra städer ställs firandet in helt eller hålls mycket nedtonat. I Shanghai kommer samtliga biografer hållas stängda till och med den 30 januari.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

Coronavirus

(TT)

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO