NorrlandsOperans musiker på kammarmusik-turné
Annika Wallin med sin fagott. Foto: Marco Feklistoff


Vännäs blir första spelplats när NorrlandsOperans kammarmusikserie startar sin säsong. Publiken får lyssna till symfoniorkesterns musiker när de spelar några av sina favoriter - denna gång Mozart och Beethoven. 

– Att spela i kammarmusikserien ger en möjlighet att musicera med kollegorna på ett mer nära sätt. Det är både en utmaning och något man tar med sig till orkesterspelet sen, säger Annika Wallin, som spelar fagott i NorrlandsOperans Symfoniorkester.

I kammarmusikserien "Våra musiker i närbild" spelar musikerna i mindre konstellationer och bjuder på några av sina favoritstycken. 

– Mozarts Oboekvartett är en av de mest underbara kammarmusikstycken som finns för oss oboister! Fascinationen är stor över Mozart, så mycket skönhet, humor och skicklighet, säger Yui Ito som spelar oboe.

Tre ytterligare kammarkonserter är planerade under spelåret 2017-2018. NorrlandsOperans musikchef Elisabet Ljungar presenterar verken och i direkt anslutning efter varje konsert får publiken chans till informellt "eftersnack" med musikerna.

Om verken

Mozart, Oboekvartett F-dur
1780 reste Mozart till München för att fira karneval. Där återsåg han sin gode vän Friedrich Ramm, en oboist från Münchens operaorkester. Mozart skattade sin musikerkollega mycket högt och beslutade sig för att skriva en kvartett till honom. Verket ger oboisten stora möjligheter att visa sin virtuositet.

Beethoven, Septett Ess-dur
Beethoven började skissa på sin septett 1799. Den uruppfördes 1800 och gavs ut 1802. Tonsättaren dedicerade verket till kejsarinnan Maria Theresa. Septetten blev snabbt ett av tonsättarens mest populära verk och den spreds i olika arrangemang och utgåvor. Alltjämt är det ett av den västerländska kammarmusikens paradnummer.

Våra musiker i närbid

Fredag 15 sep kl 19.00 – Vännäs, Johanneskyrkan
Lördag 16 sept kl 15.00 - Umeå, Konsertsalen NorrlandsOperan

Program

Mozart: Oboekvartett F-dur
Musiker: Yui Ito oboe, Alexander Kagan violin, Jenny Augustinsson altfiol, Björn Risbergcello

Beethoven: Septett Ess-dur opus 20
Musiker: Alexander Kagan violin, Jenny Augustinsson altfiol, Björn Risberg cello, Charlotte Peterson kontrabas, Jonas Olsson Hakelind klarinett, Annika Wallin fagott, Danilo Kadovichorn