loading




Grön smoothie med kirskål och fläderblommor på tork. Foto: Sandra Junhammar
Grön smoothie med kirskål och fläderblommor på tork. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: 7 ätliga växter från naturen och goda tips

Sandra Junhammar

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om sju ätliga växter samt tipsa om vad man kan göra med dem! 

Foto: Sandra Junhammar

Daggkåpa

Visste du att daggkåpan går att äta? I ärlighetens namn smakar den inte jättemycket, men den har ändå en hel del trevliga egenskaper. Allra mest smakar den faktiskt som té, då de eteriska oljorna (som naturligt finns i växten) verkligen kommer fram.

Användning: Både blommor och blad kan användas som utfyllnad i sallad (bladstorlek 5 cm i diameter), det går även att koka te på växten. Inom läkekonsten har daggkåpan använts till sårförband eftersom den innehåller garvämnen som drar ihop huden.
Obs! Nyp/klipp av bladen vid fästet och låt stjälken stå kvar, så fortsätter den att växa och skicka ut nya blad.

Förväxling: Andra arter av daggkåpa, i Sverige är dock samtliga (ett 20-tal) arter ätliga.

Foto: Sandra Junhammar

Humleblomster

Även humleblomster är ätligt! Eftersom de oftast växer i mindre bestånd gör den sig bäst som dekoration eller som smaksättning.

Användning: Blommorna samt små skott kan ätas färska, exempelvis i en sallad. Niki Sjölund tipsar i sin bok Vildplockat även om att man (under tidig vår) kan koka en chokladliknande dryck av rötterna, genom att skala och koka dem i lite vatten, och sedan låta dem dra i vattnet i ca en halvtimme. Därefter silar man av rötterna och blandar vätskan med socker och varm mjölk.

Förväxling: Nejlikrot, den har dock gula blommor.

Foto: Sandra Junhammar

Groblad

Groblad växer ofta i stora bestånd, har en ganska mild smak och många användningsområden. En mycket trevlig växt med andra ord!

Användning: Mindre blad kan ätas råa i exempelvis en sallad, och större blad kan (likt spenat) blancheras. Framåt hösten går det plocka fröstänglarna; repa av fröna och rosta dem i en torr stekpanna någon minut. Använd sedan fröna i brödbak eller müsli.
Groblad är också en medicinalväxt och innehåller ämnen som drar ihop sår, är smärtlindrande och antiinflammatoriska.

Förväxling: Röd- och svartkämpe som tillhör samma släkte men har mer grovhåriga blad. Dessa kan dock användas på samma sätt som groblad.

Foto: Sandra Junhammar

Rödklöver

Visste du att rödklöver tillhör släktet baljväxter? Den är (liksom vit- och skogsklöver) ätlig och har en söt och lite ärtig smak.

Användning: Funkar fint som garnering! Strössla över maträtter, sallader eller blanda i riset. Går även att torka och göre te eller örtsalt på.

Förväxling: Skogsklöver som har krokig stjälk och trefingrade blad, ofta med ljusa fläckar. (Den är dock också ätlig som sagt)

Sallad toppad med rödklöver. Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Älggräs

En av mina favoriter! Ja inte så mycket för smaken egentligen, men som ett naturligt alternativ till huvudvärkstabletter. (Jag brukar torka den och använda som té.) Den går snart att plocka har jag sett, eftersom knopparna i skrivande stund är på gång! För övrigt har älggräs en väldigt stark och sötaktig doft, personligen tycker jag att den luktar supergott.

Användning: Gör saft eller sirap på färska blommor, alternativt smaksätt glass med den. Går även fint att torka och använda till té.
Traditionellt har älggräs använts som ölkrydda, men också som naturmedicin – eftersom den naturligt innehåller salicylsyra (precis som huvudvärkstabletter).

Förväxling: Växten brudbröd som dock också är ätlig.

Té vid halsont, huvudvärk & förkylning: riven färsk ingefära, torkat apelsinskal och älggräs. Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Fläder

De allra flesta vet nog att man kan göra saft på fläder, men visste du att både blommor och bär kan användas på fler sätt? Personligen gillar jag att torka blommorna och sedan använda som smaksättning i smoothie, bars och bollar.

Man kan torka fläderblommorna antingen genom att hänga upp dem i små buketter, eller genom att först avlägsna blommorna från grenarna och sedan breda ut dem på tex en plåt.

Användning: Saft (på blommor eller bär), flädersirap, fläderbärskapris, smaksättning av vinäger, torka blommorna, mm.

Förväxling: Giftig fläder, som har röda ståndarknappar, röda bär, och blomklasar med toppig/rund form (den ätliga har platt topp).

Få saker luktar så gott som fläderblommor! ♥ Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Kirskål

Även kirskålen är nog bekant för de allra flesta, men jag kände ändå att jag ville lyfta den. Dels eftersom den är så vanligt förekommande, men också för att den är användbar till så himla mycket! Samtidigt är den lättplockad, eftersom den ofta växer i stora bestånd. Kirskål anses ofta vara ’ogräs’ men den odlades faktiskt i köksträdgårdar förr i tiden. Bladen blir beskare ju större de blir, allra godast är de små plantorna.

Användning: Används på samma sätt som spenat – i sallad, soppor, smoothies, paj, pesto, stuvade, och så vidare.

Förväxling: Blommor: Sprängört, vildpersilja och odört – som alla är giftiga. Blad: Mästerrot, som dock är ofarlig.

Vegansk paj med kirskål (både i fyllningen och som topping). Foto: Sandra Junhammar

Pasta med pesto gjord på kirskål. Foto: Sandra Junhammar

Där hade vi alla sju växter som jag tänkte lyfta i detta inlägg. Avslutningsvis tänkte jag tipsa om ett litet knep som kan vara användbart när man är ute i naturen och vill plocka med sig något hem, men glömt att ta med sig en påse eller korg. Med hjälp av en t-shirt eller ett linne, plus en hårsnodd kan man tillverka en provisorisk tygpåse! (Funkar extra bra om man som jag, gillar att ha både t-shirt och linne på sig samtidigt. Då slipper man ju gå med bar överkropp hem, hihi)

Hursomhelst är det bara att sno hårsnodden runt den nedre delen av t-shirten/linnet som då blir ’botten’ av påsen, medan axelbanden/ärmarna fungerar som handtag! Kom på detta trix en dag när jag var ute och gick och ville plocka med mig kirskål hem, men hade glömt ta med mig en tygpåse och var för lat för att gå hem och hämta en, haha.

Provisorisk tygkasse ’tillverkad’ av en t-shirt och en hårsnodd. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading




Grön smoothie med kirskål och fläderblommor på tork. Foto: Sandra Junhammar
Grön smoothie med kirskål och fläderblommor på tork. Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: 7 ätliga växter från naturen och goda tips

Sandra Junhammar

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om sju ätliga växter samt tipsa om vad man kan göra med dem! 

Foto: Sandra Junhammar

Daggkåpa

Visste du att daggkåpan går att äta? I ärlighetens namn smakar den inte jättemycket, men den har ändå en hel del trevliga egenskaper. Allra mest smakar den faktiskt som té, då de eteriska oljorna (som naturligt finns i växten) verkligen kommer fram.

Användning: Både blommor och blad kan användas som utfyllnad i sallad (bladstorlek 5 cm i diameter), det går även att koka te på växten. Inom läkekonsten har daggkåpan använts till sårförband eftersom den innehåller garvämnen som drar ihop huden.
Obs! Nyp/klipp av bladen vid fästet och låt stjälken stå kvar, så fortsätter den att växa och skicka ut nya blad.

Förväxling: Andra arter av daggkåpa, i Sverige är dock samtliga (ett 20-tal) arter ätliga.

Foto: Sandra Junhammar

Humleblomster

Även humleblomster är ätligt! Eftersom de oftast växer i mindre bestånd gör den sig bäst som dekoration eller som smaksättning.

Användning: Blommorna samt små skott kan ätas färska, exempelvis i en sallad. Niki Sjölund tipsar i sin bok Vildplockat även om att man (under tidig vår) kan koka en chokladliknande dryck av rötterna, genom att skala och koka dem i lite vatten, och sedan låta dem dra i vattnet i ca en halvtimme. Därefter silar man av rötterna och blandar vätskan med socker och varm mjölk.

Förväxling: Nejlikrot, den har dock gula blommor.

Foto: Sandra Junhammar

Groblad

Groblad växer ofta i stora bestånd, har en ganska mild smak och många användningsområden. En mycket trevlig växt med andra ord!

Användning: Mindre blad kan ätas råa i exempelvis en sallad, och större blad kan (likt spenat) blancheras. Framåt hösten går det plocka fröstänglarna; repa av fröna och rosta dem i en torr stekpanna någon minut. Använd sedan fröna i brödbak eller müsli.
Groblad är också en medicinalväxt och innehåller ämnen som drar ihop sår, är smärtlindrande och antiinflammatoriska.

Förväxling: Röd- och svartkämpe som tillhör samma släkte men har mer grovhåriga blad. Dessa kan dock användas på samma sätt som groblad.

Foto: Sandra Junhammar

Rödklöver

Visste du att rödklöver tillhör släktet baljväxter? Den är (liksom vit- och skogsklöver) ätlig och har en söt och lite ärtig smak.

Användning: Funkar fint som garnering! Strössla över maträtter, sallader eller blanda i riset. Går även att torka och göre te eller örtsalt på.

Förväxling: Skogsklöver som har krokig stjälk och trefingrade blad, ofta med ljusa fläckar. (Den är dock också ätlig som sagt)

Sallad toppad med rödklöver. Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Älggräs

En av mina favoriter! Ja inte så mycket för smaken egentligen, men som ett naturligt alternativ till huvudvärkstabletter. (Jag brukar torka den och använda som té.) Den går snart att plocka har jag sett, eftersom knopparna i skrivande stund är på gång! För övrigt har älggräs en väldigt stark och sötaktig doft, personligen tycker jag att den luktar supergott.

Användning: Gör saft eller sirap på färska blommor, alternativt smaksätt glass med den. Går även fint att torka och använda till té.
Traditionellt har älggräs använts som ölkrydda, men också som naturmedicin – eftersom den naturligt innehåller salicylsyra (precis som huvudvärkstabletter).

Förväxling: Växten brudbröd som dock också är ätlig.

Té vid halsont, huvudvärk & förkylning: riven färsk ingefära, torkat apelsinskal och älggräs. Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Fläder

De allra flesta vet nog att man kan göra saft på fläder, men visste du att både blommor och bär kan användas på fler sätt? Personligen gillar jag att torka blommorna och sedan använda som smaksättning i smoothie, bars och bollar.

Man kan torka fläderblommorna antingen genom att hänga upp dem i små buketter, eller genom att först avlägsna blommorna från grenarna och sedan breda ut dem på tex en plåt.

Användning: Saft (på blommor eller bär), flädersirap, fläderbärskapris, smaksättning av vinäger, torka blommorna, mm.

Förväxling: Giftig fläder, som har röda ståndarknappar, röda bär, och blomklasar med toppig/rund form (den ätliga har platt topp).

Få saker luktar så gott som fläderblommor! ♥ Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Kirskål

Även kirskålen är nog bekant för de allra flesta, men jag kände ändå att jag ville lyfta den. Dels eftersom den är så vanligt förekommande, men också för att den är användbar till så himla mycket! Samtidigt är den lättplockad, eftersom den ofta växer i stora bestånd. Kirskål anses ofta vara ’ogräs’ men den odlades faktiskt i köksträdgårdar förr i tiden. Bladen blir beskare ju större de blir, allra godast är de små plantorna.

Användning: Används på samma sätt som spenat – i sallad, soppor, smoothies, paj, pesto, stuvade, och så vidare.

Förväxling: Blommor: Sprängört, vildpersilja och odört – som alla är giftiga. Blad: Mästerrot, som dock är ofarlig.

Vegansk paj med kirskål (både i fyllningen och som topping). Foto: Sandra Junhammar

Pasta med pesto gjord på kirskål. Foto: Sandra Junhammar

Där hade vi alla sju växter som jag tänkte lyfta i detta inlägg. Avslutningsvis tänkte jag tipsa om ett litet knep som kan vara användbart när man är ute i naturen och vill plocka med sig något hem, men glömt att ta med sig en påse eller korg. Med hjälp av en t-shirt eller ett linne, plus en hårsnodd kan man tillverka en provisorisk tygpåse! (Funkar extra bra om man som jag, gillar att ha både t-shirt och linne på sig samtidigt. Då slipper man ju gå med bar överkropp hem, hihi)

Hursomhelst är det bara att sno hårsnodden runt den nedre delen av t-shirten/linnet som då blir ’botten’ av påsen, medan axelbanden/ärmarna fungerar som handtag! Kom på detta trix en dag när jag var ute och gick och ville plocka med mig kirskål hem, men hade glömt ta med mig en tygpåse och var för lat för att gå hem och hämta en, haha.

Provisorisk tygkasse ’tillverkad’ av en t-shirt och en hårsnodd. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar. Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024