När krisen är här kommer vi ihåg vad som är viktigt
I tider av rädsla återvänder vi till de enkla glädjeämnena och till varandra
Ibland kan det krävas en kris för att förmå oss att pausa och reflektera över vilka vi verkligen är.


Efter att ha läst allt hemskt som skrivs i nyheterna – alla anledningar till varför vi ska undvika varandra, inte röra vid någonting, inte lita på någonting, inte lita på varandra – så bestämde jag mig för att ta en promenad i parken.

Det var en härlig dag och naturen själv gjorde allt för att uppmuntra mig. Jag gick till Central Park och förväntade mig inte att få uppleva något speciellt, bara få lite frisk luft och det normala välbefinnandet som kommer från att vara i naturen. Men oj vad fel jag hade!

Parken var full av människor. Det verkade som om alla i New York hade fått samma idé som jag. Det var som om alla var där. Det spelades frisbee, man lekte med sina hundar, spelade spel och det spelades musik. Människor pratade, gick, sprang, sjöng, skrattade, man flög drakar, konverserade, cyklade, utövade yoga. Det var verkligen slående; så vackert att se. Jag blev verkligen påmind om vilka vi människor egentligen är.

När livet känns osäkert, i tider med instabilitet, återvänder vi till det som är mest grundläggande för oss, det vill säga livets enkla nöjen: konversationen, promenader, naturen, musiken, att vara tillsammans. När vi blir fråntagna möjligheten att införskaffa saker, undvika saker, avleda oss och underhålla oss själva på de sätt vi brukar så kommer vi tillbaka till det som är det mest värdefulla – vi kommer tillbaka till varandra och till naturen.

Den nuvarande hälsokrisen kommer att föra med sig lidande. Samtidigt kan det kanske också komma någon djup visdom ut ur det, en påminnelse om vad som verkligen betyder något och som alltid finns här. Det jag upplevde under min dag i parken var en gåva, en stund då alla delade en känsla av att vara fri och ledig. Det var en dag då vi alla tog ett gemensamt andetag och tog ett steg tillbaka, till ett större lugn och till något som verkligen betyder något.

Bortanför alla oroliga tankar finns det en djup närvaro i oss, en inre upplevelse av att vara – en stillhet, en tystnad.

När vi är rädda, när vi upplever att vår existens hotas, då återvänder vi till varandra. I tider när allt förändras från ögonblick till ögonblick, det är då vi kommer ihåg vad som inte är förändrat, vad det är vi inte kan förlora, oavsett vad som än händer i vår livssituation. Vi söker oss tillbaka till människor, till naturen och till det som verkligen betyder något för oss – på ett sätt tillbaka till kärleken. Vi återvänder till det som verkligen ger oss näring, som lugnar och förenar oss och som påminner oss om att oavsett vad så har vi det bra.

Bortanför alla oroliga tankar finns det en djup närvaro i oss, en inre upplevelse av att vara – en stillhet, en tystnad. Du kan känna den här närvaron genom att för en stund koppla bort alla tankar som virvlar runt i ditt sinne; koppla bort rädslan och tänk-om-scenarierna.

Bli uppmärksam på din kropp och slappna av. Koppla bort alla tankar i huvudet. Ta ett långsamt andetag. Bjud in dig själv och slappna av. Känn din egen närvaro, känn upplevelsen av att bara vara, att vara i det som är här och nu och som finns bortanför tankarna. Inom var och en av oss finns det ett lugn, ett lugn som alltid är närvarande i nuet. Det är dags att gå in i den här närvaron.

Det är i tider som dessa, när vi inte längre kan lita på att vårt samhällssystem ska skydda oss, som vi har möjlighet att gå in i oss själva.

Den här otrygga tiden kommer att upphöra. En dag kommer vi återigen att känna oss skyddade och omhändertagna och det förutsägbara kommer återigen ge oss en känsla av trygghet och odödlighet. Låt oss inte fastna i de skrämmande tankarna och därmed glömma bort den stora möjlighet som en tid som denna erbjuder – en extremt utmanande tid när vi går igenom en hälsokris. Det är i tider som dessa, när vi inte längre kan lita på att vårt samhällssystem ska skydda oss, som vi har möjlighet att gå in i oss själva. Vi kan då förändra vårt tänkesätt, komma tillbaka till det som verkligen betyder något för oss och ge oss själva möjlighet att åter komma i kontakt med det som verkligen är viktigt för oss djupt i oss själva.

Nu är det dags att sätta värde på våra vänner, vår familj och att vara i kontakt med det vi tror på och med naturen, göra saker för andra, promenera, lyssna på och skapa musik och även lyssna på tystnaden och vara mer i den kärlek som finns. Detta är också en tid att bejaka den lugna platsen inom oss själva, den plats som alltid existerar.

När skyddslinorna nu är borta för ett tag – och den struktur som gett oss trygghet och den känsla av vilka vi är kanske också har försvunnit – så ges vi möjlighet att hitta oss själva i nuet, hitta det inre lugnet och komma ihåg vad som verkligen betyder något.

I slutändan är detta ett ögonblick då vi kan komma ihåg vem vi är – oavsett vad som händer.

Nancy Colier är psykoterapeut, författare, föreläsare och leder workshops. För mer information se NancyColier.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.