Moralkakor: ”Lyckostenarna” och smart kladdkaka med chokladkräm
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


I Elsa Beskows saga hamnar barnen i äventyr när de ska plocka bär åt mor. Till sagan bjuder vi på en raw kladdkaka som istället för socker är sötad med dadlar och honung. Den passar även för de som inte äter gluten, och den är faktiskt tre godsaker i en.

Den här goda kladdkakan är mättande, men utan att man känner sig sänkt, eftersom den inte innehåller socker. Alla ingredienser är nyttiga på olika sätt. Receptet kommer från webbsidan Helande Mat, med recept på mat och bakverk som kroppen mår bra av.

Att någonting är ”raw” betyder att det inte värms upp över 42 grader och den här kakan värmer man inte alls. Den här kladdkakan är smart; chokladkrämen kan lika gärna bli en god chokladmousse, och om man rullar bollar av kaksmeten så blir det mycket goda nötchokladbollar som man kan rulla till exempel i kokosflingor eller valnötssmul.

Kavla eller mixa några valnötter till smul att rulla bollarna i. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Gamla böcker

Det är något visst med riktigt gamla böcker; doften, hur pappret känns och så innehållet förstås. De kan vara så gamla att språket är äldre och letar man efter en innehållsförteckning så kan den finnas längst bak. Hittar man inte gamla böcker i en äldre släktings hylla, så finns det förstås antikvariat och bibliotekens böcker som finns nere i magasinet.

Elsa Beskows (1874-1953) sagosamling ”Det hände en gång” gavs ut 1956 och enligt förstasidan är den en ”Sagbok”. Här finns en mängd fina sagor som många av oss aldrig hört talas om. I ”Lyckostenarna” får barnen vara med om äventyr och kommer hem rikare än de kunnat tänka sig. Här följer den i korthet. Receptet kommer efter sagan.

Lyckostenarna

Mor bad Jan och Lisa att gå och plocka hallon i skogen, så de tog varsin korg och traskade iväg. Träden stod och tittade efter dem och eken sade:

– Det blir åska snart, det känner jag på knölen i min vänstra lillrot.

Granen hoppades att de skulle finna skydd under en lummig gran.

Barnen fick gå över en bäck för att komma till hallonsnåret som var fullt med röda bär. Det lyste rött lång väg och barnen satte igång att plocka. Jan plockade mest i munnen.

Foto: BM Forslund

Då kom en stark åskskräll och solen skymdes av ett mörkt moln. Det blixtrade, så barnen gömde korgarna i hallonriset och sprang sedan genom regnet för att söka skydd. Det tog en stund innan de kom till en liten jordkula med låg öppning.

De gick in och såg en eldstad med ett par rykande bränder. Där fanns en spräckt mugg och en blecktallrik. På en brits låg en fårskinnsfäll, så nog bodde det någon där. Jan tyckte det kändes hemtrevligt och Lisa undrade vem som bodde där; kanske var det ett troll!

Utanför hällde regnet ner så det var skönt att sitta under tak.

– Här skulle jag vilja bo, sade Jan just som de såg något underligt närma sig kojan. Det såg ut som ett troll med korta ben och ett väldigt huvud med ris istället för hår. Barnen kramade varandra hårt i handen. När trollet kom till kojan slängde han av huvudet med en duns. Det var ett risknippe och gubben var grå med vassa ögonbryn och rynkor i ansiktet. Han fick syn på barnen.

– Jaså, jag har fått dräng och piga till gården. Nå, då ska de få göra nytta!

Han lade sig på britsen och befallde barnen att dra av honom stövlarna. Sedan ville han att de skulle tända en brasa och sätta på kaffe. Fort skulle det gå också.

– Låt nu se att det blir gjort mens jag räknar till femti!

Barnen fick förfärligt brått, eftersom de var rädda att de skulle bli förtrollade om de inte var snabba nog. Så sade gubben till dem att hänga sina kläder på tork och värma sig i fårskinnsfällen under tiden.

Det var skönt att slippa de våta kläderna och hemtrevligt med brasan och kaffelukten. Om bara inte gubben hade varit där. Lisa trodde han sov så hon vågade viska till Jan:

– Tror du han kan trolla riktigt?

Men gubben öppnade ögat och frågade om kaffet var färdigt. Lisa hällde upp kaffe till gubben och sedan fick barnen också kaffe.

Kläderna var torra och solen sken utanför kojan. Jan och Lisa kände sig glada och lätta till sinnes. Gubben låg stilla, som om han sov, men så såg de att han såg på dem och skrattade.

– Nå var det en farlig trollgubbe?

Nej, svarade barnen förläget.

Jan föreslog att de skulle gå hem.

– Jaså, ska drängen och pigan flytta så snart? Det var en kort tjänst, sade gubben.

Men lön ville han ändå ge dem och så började han rota i sin näverkont. Jan avböjde och Lisa tyckte med ens synd om gubben för det syntes att han hade ont. Lisa föreslog att de skulle stanna lite till och hjälpa gubben, men gubben sade ifrån; nu hade han hittat lönen.

Så räckte han dem två runda, platta stenar. De var vita och kändes så släta och lena att ha i handen.

– De är lyckostenar. Om man håller en sån i hand, så lyckas man i allt.

Barnen gjorde stora ögon, men gubben bad dem lyssna noga för det fanns ett villkor.

– Man måste försöka riktigt själv också, försöka av alla krafter, men då lyckas man också tvärsäkert, sade gubben.

Foto: Michal Jarmoluk

Barnen tackade och tog farväl. Med varsin lyckosten i hand sprang de mot hallonsnåren. De hittade det snart och det tog inte lång tid att plocka korgarna fulla. Sedan var det lätt att hitta hem, de hade ju sina lyckostenar. Träden på gården såg häpna på när barnen kom alldeles torra med fulla korgar, men de visste ju inte att barnen haft tjänst hos ett troll och fått var sin vit lyckosten i lön.

När de berättade det hela för mor så sade hon att trollet var en vedhuggare. Men lyckostenarna, de var äkta, så bra som Jan och Lisa sedan dess har lyckats med allt de har tagit sig för.

Raw-kladdkaka med chokladkräm

Det här behövs för ca 10 pers

Kladdkaka

4 dl hasselnötter

2 ½ dl urkärnade dadlar

1 dl kakao

1 tak vaniljpulver

2-3 msk honung

1 nypa oprocessat salt

eventuellt en skvätt vatten

Chokladkräm

4 avokado

1 dl kakao

½ dl honung

Serveringsförslag

Physalis eller andra syrliga bär, flingsalt

Gör så här

Mixa nötterna i en matberedare och kör dem några minuter extra. Tillsätt dadlarna och kör allt tills det blivit kladdigt.

Blanda i resten av ingredienserna, förutom vatten, och mixa till en slät smet. Tillsätt vatten beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Tryck ut smeten i en springform, gärna med ett bakplåtspapper i botten. Ställ den svalt.

Mixa avokado, kakao och honung till en slät kräm. Bred krämen över kakan och dekorera eventuellt med bär. Ställ kakan svalt tills servering. Strö gärna lite flingsalt över.

Kakan håller flera dagar i kylskåp.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.