Moralkakor: ”Gumman som ville ha hustomte” och recept på nyttiga julbollar
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Nyttiga julbollar till julmyset. Foto: Eva Sagerfors


Tänker man mest på hur man själv ska klara sig kan man glömma att visa omsorg om andra. Berättelsen om den snåla gumman passar bra i jultider, liksom de goda bollarna med julsmak.

Julbollarna med smak av apelsin och kanel är visserligen söta, men de är naturligt sötade med dadlar vilket inte ger den sockerrusning som man kan få av vanligt socker. Kanel är bra för matsmältningen och ger värme till kroppen.

Basen i bollarna är cashewnötter som är riktigt nyttigt. Cashewnötter innehåller bland annat omättade fetter, magnesium, folat och järn.

En god berättelse passar bra till julmyset. ”Gumman som ville ha hustomte” är en rar och lärorik berättelse som är lagom lång att läsa för barnen till kvällen. Jeanna Oterdahl skrev sagan som gavs ut i samlingen ”Hans mammas fingerborg” 1933. Den finns också i den nyare sagosamlingen ”Julrosor” från 1991. I förordet rekommenderas att yngre barn gärna hör samma saga flera kvällar i rad, och då helst berättad istället för läst, och i skenet av ett sagoljus.

Om namnet Jeanna Oterdahl inte låter bekant så gör säkert barnvisan ”Har du sett herr Kantarell…” och julvisan ”Det strålar en stjärna” (egentligen ”Det lider mot jul”) det. Jeanna var lärarinna och författare, där hennes skrivande präglades av hennes kristna syn.

Jeanna Oterdahl 1918.

Sagan om den lilla gumman visar hur viktigt det är att se lite vidare än bara kring sig själv. Att vara generös mot andra betalar sig, eller som ordspråket säger ”Delad glädje är dubbel glädje”.

Här följer berättelsen i korthet.

Gumman som ville ha hustomte

Efter att ha arbetat hårt i hela sitt liv hade gumman knogat ihop en liten stuga åt sig. Hon var stolt, men tänkte på att där fattades en enda sak; en hustomte.

Hon försökte locka till sig en tomte, men det kom ingen hur hon än försökte. Dagarna gick, gumman skötte sitt, men det var tydligt att där saknades en hustomte. Det var ingen riktigt trivsel i huset och djuren vantrivdes.

Kom det någon förbi och bad om lite vatten så pekade gumman åt källan till, men frågade någon efter bröd som fick han gå. Ingen hade någonsin hjälpt den gamla gumman och hon hade alltid rett sig själv, så varför skulle hon dela med sig av det lilla hon hade?

År ut och år in redde hon sig själv och funderade över varför hon inte kunde få någon hustomte. Till slut gick hon ut och hejdade de som gick förbi. Hon visade på huset som höll på att förfalla och bad om hjälp.

Ingen hade lust att hjälpa henne, varken med trasiga fönster eller med den sneda dörren. De sade att det var hennes eget fel att det hade blivit som det blivit, eftersom hon aldrig hade brytt sig om någon annan än sig själv.

Vintern kom till den ensamma gumman som levde i sitt elände. En dag såg hon en liten flicka på vägen. Hon var trasig och frusen och hade varken hem eller föräldrar. Flickan ville ändå inte knacka på hos den snåla gumman, utan stretade vidare i blåsten.

Gumman gick ifatt henne och tog med henne in till brasan och grötkitteln. Köket blev varmt och gumman svepte om flickan.

Trött och mätt somnade flickan, förvånad över att den snåla gumman ändå var snäll. Gumman såg på henne och önskade att hon ville stanna. Att få ta hand om ett föräldralöst barn, det vore något, tänkte hon, bättre än att sitta själv hela dagarna.

Flickan ville gärna bli kvar och det var inte det enda som gladde gumman. När det blivit mörkt igen såg hon i ögonvrån en liten röd luva komma in genom dörren. Han tassade sedan omkring i stugan, precis som för att se var han skulle börja.

Tomten har kommit över en kanelstång och en apelsin. Foto: Eva Sagerfors

Nyttiga julbollar

Använd gärna ekologiska ingredienser.

Det här behövs

ca 15 st

2 dl cashewnötter

1 dl dadlar

Rivet skal från ½ apelsin

1 msk koncentrerad apelsinjuice

2 tsk kanel

1 krm malen kryddnejlika

1 nypa salt

Att rulla i: smul av cashewnötter eller kokosflingor

Gör så här

Mixa cashewnötterna för sig tills det blir småsmuligt. Häll i dadlarna och mixa tills massan klibbar mellan fingrarna. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är jämnt blandat.

Mixa mer cashewnötter om du vill rulla bollarna i cashewnötssmul. Forma bollar och rulla dem i smul eller kokosflingor.

Julbollarna kan rullas i kokos (till vänster), i cashewnötssmul (mitten) eller ätas som de är (höger). Foto: Eva Sagerfors

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.