Moralkakor: ”Fadern som prövade döttrarnas hjärtelag” och cheesecake med pepparkaksbotten
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Citroncheesecake med pepparkaksbotten och lingon är gott att bjuda på. Foto: Eva Sagerfors


Förr kunde familjerna samlas i husen om kvällarna för att lyssna till berättelser som man ibland kunde lära sig något av. Nu ser vår tillvaro annorlunda ut, men vi kan ändå ta upp en god historia till middagen eller en fikastund.

Till fikat bjuder vi på en variant av den klassiska cheesecaken som vanligtvis har digestivekex i botten; här används istället pepparkakor. Cheesecake, eller amerikansk ostkaka, kommer ursprungligen från Europa och finns i många varianter. Den görs på färskost och man antingen fryser den eller gräddar den i ugnen.

En god berättelse är ”Den rike mannen som prövade sina döttrars hjärtelag”, som finns i boken Svenska folksagor, del 4, från 1941. Boken är en sammanställning av folksagor från södra Småland utifrån prosten Carl Fredrik Cavallius uppteckningar. Prosten Cavallius föddes 1781 och växte upp i en stor familj där det ofta berättades både folksagor och om pappa kaptenens äventyr.

Prosten fick ett varmt intresse för sagor och blev en stor sagoberättare. Han försummade sällan att dra moraliska och psykologiska lärdomar ur sagorna.

Prosten fick ett varmt intresse för sagor och blev en stor sagoberättare. Han försummade sällan att dra moraliska och psykologiska lärdomar ur sagorna, enligt förordet till boken.

Här följer ett sammandrag av en av berättelserna ur samlingen. Därefter kommer receptet.

Den rike mannen som prövade sina döttrars hjärtelag

Det var en gång en rik man som hade tre döttrar. De var både vackra och väluppfostrade. När de hade växt upp gifte de sig och bodde på varsitt slott. Fadern blev gammal och funderade över sitt testamente, men för att var och en av döttrarna skulle få vad hon förtjänade ville han sätta deras hjärtelag på prov.

Döttrarna gifte sig fint och bodde därefter i varsitt slott i närheten av sin far.

Han klädde därför ut sig till en tiggare och gick för att besöka sina döttrar för att se hur han skulle bli bemött.

Han kom till den äldsta dotterns kök och bad om en allmosa, men hushållerskan hade blivit tillsagd att inte ge någonting. Mannen bad då att få träffa grevinnan.

– Vad vill du min gubbe? frågade hon.

Han svarade hövligt, men blev ivägkörd med ett snöre som gåva. Med det bad hon honom att hänga sig så att hon skulle slippa se honom mer.

Fadern gick iväg och kom så till mellandotterns kök. Där upprepade sig samma sak.

Han blev bedrövad och tänkte att om den yngsta dottern var lika obarmhärtig så skulle han göra dem arvlösa och skänka pengarna till fattiga.

När han möttes av den yngsta dottern sade hon:

– Stackars gamle man, som måste leva på att tigga!

Därefter bad hon sin hushållerska att ta väl hand om honom och att visa honom en säng att sova i. Fadern gick för att vila, men hade ännu en prövning kvar att genomföra. När alla i huset sov smög han därför iväg hemåt och med sig tog han dotterns lille son.

Ingen i huset tänkte på att tiggaren kunde ha tagit med sig pojken, utan de trodde istället att sonen hade sprungit ut i skogen innan de andra vaknat.

Ett par dagar senare bjöd fadern hem sina döttrar. Den yngsta dottern var så ledsen över att sonen hade försvunnit. Systrarna tröstade henne med att säga att hon ju kunde få fler och att det ändå var så mycket bekymmer med små barn. Själva kunde de gott ha varit utan sina, sade de. En av dem menade att de ju hindrar en i ens nöjen.

De satte sig att äta middag, men den yngsta systern bara grät. När måltiden var över bars det fram två fat med lock på till de äldsta systrarna. Under locket hittade den äldsta ett snöre och fadern sade att de nu fick tillbaka de gåvor de gett honom när han besökt dem som en tiggare. Han kallade de båda döttrarna hårda och obarmhärtiga och sade att de inte skulle få ett öre av honom eftersom de inte skulle kunna använda pengarna på rätt sätt.

– Men du, min yngsta dotter, har visat dig äga ett varmt och ömt hjärta, sade fadern sedan.

Dörren öppnades och in kom hennes son med ett papper där det stod att hon ensam skulle få ärva faderns tillgångar, men om systrarna senare skulle ändra sina hjärtelag så skulle hon dela med sig till dem.

Därefter ansträngde sig de äldsta döttrarna för att bli goda och barmhärtiga människor och det fick fadern också uppleva.

Citroncheesecake med pepparkaksbotten

Den här cheesecaken är smaksatt med citron, innehåller rårörsocker och passar bra med lingon till.

En mycket enkel och snabb variant är att göra sin cheesecake direkt i portionsglas genom att varva smulad pepparkaka och en blandning av créme fraiche och färskost. Lägg i lingon och lite honung emellan.

Det här behövs

Till botten

100 g smör

200 g pepparkaka

Fyllning

400 g färskost

1 dl créme fraiche

1 ½ dl rårörsocker

4 ägg

½ dl dinkelmjöl

1 citron, rivet skal och saften

½ tsk vaniljpulver från vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)

½ tsk salt

Topping

ca 1 ½ dl créme fraiche

Bär, till exempel lingon

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa pepparkakan i matberedare. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulet. Tryck ut det i en form med löstagbar kant och ställ i kylen.

Rör ihop färskost, créme fraiche och rårörsocker. Häll i mjöl, vaniljpulver, salt, finrivet citronskal och citronsaft. Vispa tills smeten är slät.

Tillsätt äggen ett i taget och rör om ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 1 timme. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Lossa försiktigt formens kant och bred på créme fraiche. Strö över lingon och servera.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.