Möjlig efterträdare till Xi Jinping utrensad
Sun Zhengcai, tidigare medlem av Politbyrån och partichef för megastaden Chongqing. Foto: Lintao Zhang/Getty Images


Xi Jinping tycks ha avlägsnat en av de hittills högst uppsatta politikerna i sin kampanj mot korruption. Sun Zhengcai, medlem av regimens topporgan, Politbyrån, har avsatts som partichef i megastaden Chongqing, med det är ännu oklart exakt varför.

Enligt olika kinesiska och västerländska mediarapporter har Sun skickats till Peking för förhör. Den 24 juli kom det officiella meddelandet att han utreds för ”allvarliga disciplinöverträdelser”, vilket under Xi Jinpings tid vid makten nästan alltid betytt korruption.

Sun hade en lysande karriär bakom sig, som en av de yngsta medlemmarna av Politbyrån någonsin, och han har pekats ut som en möjlig efterträdare till Xi Jinping. Men nu är alltså hans politiska karriär över. Bara fyra sittande medlemmar av Politbyrån har avsatts sedan 1990.

Anonyma initierade kinesiska källor har dock sagt till Reuters att det handlar om ”politiska misstag”. Sun tycks ha nära kopplingar till förre regimledaren Jiang Zemins politiska falang. Han har till exempel varit assistent till Jia Qinglin, som satt i Politbyråns ständiga utskott (alltså Kinas allra högsta ledning) och var en av Jiangs kända allierade. Kinesiska nyhetssajten Creaders.net hävdar att Sun kände Jiang personligen och att han var tänkt att upprätthålla Jiang-falangens inflytande på högsta nivå.

Som chef för Chongqing efterträdde Sun den under uppmärksammade former utrensade Bo Xilai, som misstänks ha planerat en kupp mot Xi Jinping. Suns adminstration i Chongqing har också tidigare i år kritiserats av partiets antikorruptionsenhet för att inte ha rensat bort det ”kvardröjande giftet” efter Bo Xilai och dennes högra hand Wang Lijun.

Utrensningen av Sun innebär att Xi Jinping har ännu en plats öppen i Politbyrån för någon av sina egna lojalister vid partikongressen i höst.

Rapportering av Larry Ong