M vill ha fler särskilda ungdomshäkten
M-ledaren Ulf Kristersson vill slopa ungdomsrabatten. Foto: Ali Lorestani/TT


Moderaterna vill sänka gränsen för när unga kan häktas och ha fler särskilda ungdomshäkten. Partiet vill också slopa den så kallade straffrabatten för unga och ska lägga ett lagförslag i riksdagens justitieutskott nästa vecka.

M lägger fram ett paket med förslag för att komma åt ungdomskriminaliteten, det handlar om allt från att socialtjänst och polis ska agera tidigare till hårdare straff för unga som begår brott.

Ett av förslagen är att sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas. I dag görs det väldigt sällan och endast när unga misstänks för mycket allvarliga brott. M tycker dock att det finns starka skäl att utöka den möjligheten.

Fler ungdomshäkten

Samtidigt vill partiet se över situationen för unga som sitter i häkten. Bland annat vill M ha fler särskilda ungdomshäkten som ska anpassas efter ungas behov, till exempel med bättre möjligheter att studera.

På tisdag nästa vecka kommer Moderaterna att lägga fram ett lagförslag om att ta bort den generella straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år. Förslaget bygger på ett utredningsförslag som M nu vill pröva skarpt i riksdagen.

– Det finns ett färdigt lagförslag som regeringen inte vill, kan eller vågar lägga fram. Då gör vi det i stället, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag tror att det är många i Sverige som tycker att det är djupt stötande att vi med automatik halverar straffen för ungdomar som begår brott, när själva signalen från samhället borde vara den omvända.

För brottsoffrens skull

En av orsakerna till att straffrabatten infördes var att 18–21-åringar inte ansågs vara riktigt färdigutvecklade och inte alltid förstår konsekvenserna av sina handlingar.

– Men brottsoffren ser konsekvenser av deras handlingar och då måste staten också göra det. Det går ju inte att betrakta 18–21-åringar som fullt kapabla att göra i stort sett allting, men inte att ta konsekvenserna av sina handlingar, säger Ulf Kristersson.

M har tidigare försökt att få med sig andra partier på att slopa straffrabatten, men inte lyckats få ihop en majoritet. Kristersson tror dock att det nu kan finnas en möjlighet.

(Maria Davidsson/TT)
(Lars Larsson/TT)