Ledare: Tvetydigt om utlandsspioneri

Riksdagen bör se till att grundlagsförändringar är förankrade. Foto: Sofia Drevemo


Den nya spionerilagen röstades nyligen igenom riksdagen. Formuleringen av och de sannolika följderna av lagändringen, förtjänar dock att tittas närmare på.

Då det rör sig om en grundlagsändring så krävdes det två riksdagsbeslut med ett val emellan. I våras röstades förslaget igenom första gången, och nyligen var det dags för den nya riksdagen att ta ställning.

Det har varit anmärkningsvärt tyst om detta lagförslag vilket knappast var en del i valrörelsen. Detta kan uppfattas lite ironiskt med tanke på att syftet med att kräva två riksdagsbeslut är att försäkra sig om att det finns en folklig förankring gällande grundlagsändringen. I och med denna avsaknad av debatt tycks de flesta väljare vara omedvetna om antingen vad lagändringen innebär, eller till och med att detta sker över huvud taget.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!