Klägget i talmanskonflikten

Diskussionerna mellan de två falangerna blev stundtals hätsk. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


Nyligen utspelade sig en politisk konflikt i Washington DC när det amerikanska representanthuset utsåg en ny talman. Händelsen var relativt välbevakad av de svenska medierna.

Republikanerna har i och med mellanårsvalet fått en knapp majoritet i representanthuset och fick därmed utse den inflytelserika talmansposten. Historia skrevs dock då det krävdes hela 15 omröstningar för att välja talman, vilket inte inträffat sedan 1859.

Varför detta skedde framgick sannolikt inte tydligt för de flesta nyhetskonsumenter, trots den stora mediebevakningen. Vad som överlag har rapporterats är att "ultrakonservativa" och "högerradikala" så kallade "vildar" och "rebeller" i det republikanska partiet satte stopp för den föreslagna kandidaten Kevin McCarthy.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!