Ledare: Hur naken kan kejsaren bli egentligen?
Bilden är från den 4 juni 2019 och visar den kinesiska flaggan bakom taggtråd runt en anläggning i Yangisa i södra Kashgar i Xinjiangregionen i Kina. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images


”All krigföring bygger på vilseledning. När vi kan anfalla måste vi verka oförmögna och passiva. När vi är nära måste vi få fienden att tro att vi är långt borta. När vi är långt borta måste han tro att vi är nära.” Det skrev Sun Zi i boken Krigskonsten för 2 500 år sedan. Både Mao och Ho Chi Minh sägs ha influerats av Sun Zi. 

Det är tydligt att alla ledare i Kina även efter Mao har använt sig av Krigskonstens visdom. Har vi inte varit vilseledda att de senaste 20 åren tro att det kinesiska kommunistpartiet kommer att demokratisera Kina och anamma de värderingar vi har här i väst? Har vi inte vilseletts att tro att Kina är en rättsstat? Eller att handelsutbyte med Kina och Kinas uppköp av svenska företag endast är av godo?

Allt bygger på Sun Zis Krigskonsten. Genom att klä sig i kostym och överge de gamla kommunistuniformerna från Maos tid har vi fåtts att tro att vi är lika. Men väst karaktäriseras av demokrati och rättsstat, medan Kinas styre är totalitärt, där kommunistpartiet har all makt och rättssäkerheten är obefintlig.

Det senaste exemplet på våra olikheter är Kinas svar på de sanktioner som EU införde i veckan mot fyra kinesiska tjänstemän involverade i människorättskränkningarna i Xinjiang. Tänka sig, sade inte Kinas ledare Xi Jinping så sent som förra året att Xinjiang ”åtnjuter en gynnsam miljö av social stabilitet"? EU har tydligen gjort en annan bedömning av läget. Detta är en talande åtgärd, då det är första gången som EU inför sanktioner mot Kina baserat på mänskliga rättigheter, sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Svaret från Kina lät inte vänta på sig ens en hel dag. Enligt kinesiska UD:s hemsida sanktionerar man nu tio personer och fyra organisationer i EU. Björn Jerdén som är chef för det nya nationella kunskapscentrumet om Kina på Utrikespolitiska institutet är ende svensken på listan. Det kan närmast ses som en hedervärd utmärkelse att bli sanktionerad av ett Kina som leds av ett totalitärt kommunistparti. Stort grattis till Björn Jerdén. 

Det här leder förmodligen till att svenskars Kinabild ytterligare försämras. Här i Sverige och i den fria världen börjar vi bättre se att den kinesiske kejsaren är naken.

Man kan tycka att det är underligt att kinesiska myndigheter vidtar åtgärder som så träffsäkert leder till en negativ opinion mot dem själva. Men faktum är att åtgärderna är ämnade för det kinesiska folket, inte för oss utlänningar. Partiet måste visa att det som vanligt är stort, starkt och allsmäktigt. 

Det vi nu ser är ett kinesiskt kommunistparti som kämpar för sitt liv. Och allt stavas ekonomi. Partiet vet att om det inte kan fortsätta stoppa pengar i kinesers fickor så upphör dess legitimitet. Samtidigt vet det att inflöde av kapital från utlandet är dess livsnerv.

Men i och med att flera länder runt om i den fria världen ser att kejsaren är naken så kommer man med politiska medel begränsa och eventuellt strypa valutaströmmarna till Kina. Första steget blir att skrota investeringsavtalet EU-Kina. Vi är inte där ännu, men snart kanske. Och om även USA stoppar Wall Streets investeringar i kinesiska företag, då hjälper inte Sun Zi längre.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: