Ledare: Finns risker med teknikutvecklingen?
Att anpassa tekniken till människan är en stor utmaning. Foto: Joe Raedle / Getty Images


Den digitala utvecklingen lär fortsätta i samma fart och riktning även under kommande år. Huruvida det finns några potentiella risker associerade med detta är värt att analysera.

Teknik och IT har onekligen kommit att spela en central roll i det moderna samhället. Vi ser en växande användning av så kallad artificiell intelligens och maskininlärning inom de flesta områden, även de som inte nödvändigtvis är relaterade till teknik. Även användandet av digital underhållning och sociala medier har blivit till en betydande del av vardagen för de flesta åldersgrupper.

Sociala medier-jätten Facebook bytte under 2021 namn till Meta för att poängtera företagets dedikation till virtuella miljöer, det så kallade ”metaversum”. Således en stor satsning på att den tekniska utvecklingen kommer gå mot att mänsklig interaktion mer och mer kommer att ske inom en artificiell tredimensionell värld.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!