Ledare: Ett impopulärt systemskifte

Bondeupproret har även setts sprida sig till närliggande länder. Foto: Bart Maat/Getty Images


Det tycks plötsligt råda upprorsstämning på ett flertal ställen runt om i världen. Den genomgående röda tråden i händelseutvecklingen tycks dock vara dold mellan raderna i nyhetsbevakningen.

I Sri Lanka såg vi nyligen en form av folkligt uppror där arga demonstranter stormade presidentpalatset och tvingade presidenten att avgå. I Nederländerna sprider sig ett bondeuppror där arga bönder tagit till traktorerna för att bland annat blockera vägar och distributionscentraler. Nyhetsbevakningen av händelseutvecklingen i Nederländerna har dock varit så minimal att många säkerligen har missat att detta försiggått.

Den gemensamma nämnaren i dessa situationer är att båda till stor del är en konsekvens av ländernas anpassning till vissa långtgående miljö- och klimatambitioner. I Sri Lankas fall förbjöd man konstgödsel 2021 i en strävan att konvertera jordbruket till helt igenom ekologiskt. Inom ett knappt år rådde matbrist och priser som i många fall mångdubblades, vilket i sin tur har medfört hunger, inflation, ekonomisk kris och nu senast politisk kollaps.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!