Långsam andning kan sänka blodtrycket
Foto: Olia Nayda/Pixabay


Det finns olika ”huskurer” mot hicka, till exempel att tugga på en citronskiva, andas in peppar, eller hundarnas favorit: att ta en sked jordnötssmör. Den teknik som jag är nyfiken på att prova nästa gång jag får hicka är så kallad ”super-supermaximal inandning”. Det går ut på att ta ett mycket djupt andetag, hålla andan i tio sekunder utan att andas ut, andas in ännu mer och hålla andan i ytterligare fem sekunder, och sedan andas in en sista gång i ytterligare fem sekunder för att uppnå ”Att omedelbart och slutgiltigt få stopp på hickan”.

När jag var barn lärde jag mig att kontrollera mina hickningar genom att andas långsamt och som vuxen var jag glad att se att det till sist fanns en rapport om det.

Det finns en nerv – vagusnerven – som går direkt från hjärnan till bröstkorgen, och sedan till magen, och på så sätt kopplar hjärnan fram och tillbaka till hjärtat och tarmarna, till och med till immunsystemet. Vagusnerven är en koppling som tillåter hjärnan att ta hand om inflammation i kroppen. När du hör uttrycket ”koppling mellan kropp och sinne” så syftar det till vagusnerven och dess funktion.

“Intresset har ökat för att behandla olika sjukdomar genom att operera in pacemaker-liknande enheter för att stimulera vagusnervens inåtledande vägar”, men vissa österländska traditioner som yoga, qigong, och meditation kan ge samma effekt utan att behöva operera in elektroder i kroppen.

Ett friskt hjärta är ingen metronom”, förklarar en studie med samma titel. “Hjärtfrekvensen går upp och ner med andningen. När du andas in går hjärtfrekvensen upp. När du andas ut går hjärtfrekvensen ner.” Prova själv med en gång så känner du att pulsen ändras samtidigt som du andas in och ut.

Är det inte fascinerande?

Den här regleringen av hjärtfrekvensen är ett mått på vagusnervens aktivitet. Nästa gång du känner dig uttråkad kan du försöka höja och sänka hjärtfrekvensen så mycket du kan med varje andetag. Det här är möjligt tack vare en annan svängningscykel i kroppen, där de ögonblickliga förändringarna i blodtrycket styr hjärtfrekvensen.

Alla läkarstudenter vet att ”alla oscillerande feedbacksystem med en konstant fördröjning fungerar som resonans”, vilket innebär att man kan öka amplituden om man kan synkronisera cyklerna. Det påminner om när man ger fart till ett barn som gungar: om man har rätt tajming kan man få barnet att gunga högre och högre. På samma sätt, om du kan andas in och ut i precis rätt hastighet, så kan du tvinga cyklerna till synkronisering och öka din förmåga att förändra hjärtfrekvensen.

Foto: Annie Spratt/Unsplash

Och vad är nu fördelen med detta? Enligt den neurofysiologiska modellen så gör det att vi med hjälp av vagusnervens signaler till hjärnstammens speciella områden, som locus coeruleus, kan påverka det autonomiska nervsystemet att aktivera områden kopplade till vakenhet och uppmärksamhet.

Låter det komplicerat?

Med andra ord handlar det inte enbart om att bli av med hickan. Att aktivt andas långsamt några minuter om dagen kan ge långvariga effekter på ett antal fysiska och psykiska sjukdomar, inklusive astma, irritabel tarm (IBS), fibromyalgi och depression. I USA används tekniken även för att förbättra slagprestandan i baseball.

Hittills har de flesta forskningsstudier saknat de kontrollgrupper som krävs och har använt sig av avancerad utrustning för biofeedback* för att fastställa varje persons resonansfrekvens. I en studie grupperades musiker slumpmässigt; för den ena gruppen användes biofeedback, men inte för den andra. Oavsett vilket så hjälpte långsam andning. Det fungerar likadant vid högt blodtryck, där man genom att använda tekniken kan sänka blodtrycket avsevärt på några minuter.

Förhoppningen är att genom att använda sig av den här tekniken några minuter varje dag så kan man få långvarig effekt under resten av dagen när man andas normalt.

Så exakt vad är det man gör? Långsam andning – med fem eller sex andetag per minut, med lika lång tid i inandning som utandning. Alltså, andas in fem sekunder och andas ut fem sekunder, samtidigt som du andas “lätt och naturligt”. Man vill undvika att hyperventilera. Ta bara naturliga, lätta andetag, och se till att helt enkelt andas riktigt långsamt. Prova det nästa gång du har fått hicka. Det fungerar alltid för mig!

Michael Greger är läkare, författare och föredragshållare. Han håller föredrag internationellt inom flera viktiga ämnen gällande allmänhälsa. Greger har bland annat föreläst vid National Instiute of Health (NIH) och konferensn International Bird Flu Summit, vittnat inför amerikanska kongressen, och varit inbjuden som expertvittne för att försvara Oprah Winfrey i den ökända rättegången “meat defamation”. Artikeln publicerades ursprungligen på NutritionFacts.org

*Biofeedback är att förstå mer om fysiologiska funktioner hos kroppen, ofta med elektronik eller andra mätinstrument, med målet att kunna reglera kroppens system utifrån. Naturlig biofeedback, eller självreglering, sker hela tiden hos människan, och kan göras både omedvetet och medvetet.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.