Kvinna bromsar sin cancer med gurkmeja
67-årig kvinna i England behandlade sin blodcancer med gurkmeja. Foto: Simon Eugster/Wikipedia Commons


En kvinna som kämpat mot sin blodcancer i över ett decennium har förbluffat läkare genom att besegra sjukdomen med gurkmeja.

67-åriga Dieneke Ferguson från London diagnostiserades med myelom år 2007. I ett försök att bromsa den dödliga sjukdomen gick hon igenom tre omgångar av kemoterapi och fyra stamcellstransplantationer, rapporterade Metro i London.

Ferguson och läkarna blev alla chockade när hennes cancer började stabiliseras.

Patienter som diagnostiserats med myelom har ofta bara en genomsnittlig överlevnad på drygt fem år. Myelom är en form av blodcancer som uppstår i plasmacellerna, en typ av vita blodkroppar, i benmärgen. Om den inte behandlas kan sjukdomen leda till svagare immunförsvar, njurskador, skelettvärk och frakturer, enligt leukemi och lymfomföreningen.

Dieneke Ferguson för ungefär ett år sedan. Foto: Privat

Efter flera års ryggsmärta och två återfall, kom Ferguson 2011 i kontakt med en webbsida som hävdade att curcumin – en av de viktigaste komponenterna i gurkmeja – kunde råda bot på tillståndet. Som en sista utväg bestämde hon sig för att ge det en chans.

Hon började ta 8 gram curcumin i tablettform dagligen – cirka två teskedar – med endast lite hopp om att hon skulle tillfriskna från cancern som snabbt spridit sig.

Jag hoppas att min berättelse kommer att leda till att fler människor får reda på de fantastiska hälsoeffekterna av curcumin.

– Dieneke Ferguson

Men Ferguson och läkarna blev alla chockade när hennes cancer började stabiliseras. Från den punkten förbättrades hennes tillstånd på ett märkbart sätt och hennes liv förändrades drastiskt.

”Det vi beskriver här är en myelompatient som började ta ett dagligt kosttillskott av curcumin när hon närmade sig sitt tredje återfall", berättade Abbas Zaidi, hematolog vid Barts NHS Health Trust, för the Mirror.

”Utan någon ytterligare antimyelombehandling har patienten hamnat på en konstant nivå som varit stabil under de senaste fem åren med god livskvalitet," tillade han.

Dieneke Ferguson på flygplatsen i Passo Fundo november 2016. Foto: Privat

"Så vitt vi vet är det här den första rapporten där curcumin har visat en objektivt respons i en progressiv sjukdom utan konventionell behandling", skrev läkare från Barts Health NHS Trust i London, i British Medical Journal Case Reports, rapporterade Metro.

Tabletterna, som kommer från det indiska företaget Sabinsa, innehåller en koncentrerad dos av curcumin och är ganska dyra – ungefär 550 kronor för en 10-dagarskur. Vanlig gurkmeja som används till matlagning, kommer dock inte att kunna behandla cancer på grund av dess svagare koncentration av curcumin – ca 2 procent.

"Curcumin är en polyfenol som finns i den perenna örten gurkmeja och har använts som en traditionell indisk medicin i århundraden", skrev Zaidi i BMJ Case Reports.

"Flera rapporter publicerade under de två senaste decennierna har visat på olika positiva hälsoeffekter av curcumin, vilket har lett till dess ökade popularitet som kosttillskott för att förebygga eller behandla ett antal olika sjukdomar. Den biologiska aktiviteten som kommer av curcumin är verkligen anmärkningsvärd, ” tillade han.

Dieneke Ferguson för ungefär två år sedan. Foto: Privat

Ferguson fortsätter att ta curcumin utan någon konventionell anti-myelombehandling, och hennes cancerceller är nu försumbara, rapporterade tidningen.

"Jag hoppas att min berättelse kommer att leda till att fler människor får reda på de fantastiska hälsoeffekterna av curcumin", sade Ferguson till Metro.

Det rekommenderas att den som överväger behandlingen konsulterar en läkare eller vårdpersonal.