Kulturrevolutionen kommer till västländerna
Artikelserie: Hur kommunismens spöke styr världen  Del 7
Studenter kastar sten mot säkerhetsstyrkor på Rue Saint-Jacques i Paris, Frankrike, i maj 1968, ett år då det var upplopp i ett flertal stora städer i USA och Europa. Foto: AFP via Betty Images


60-talet var en vattendelare i nutidshistorien, och ett aldrig tidigare skådat flöde av ”motkultur” svepte in över västerlandet. Den här motkulturen var i vissa stycken inspirerad av marxistiskt tänkande som utvecklades på västerländska universitet, och i andra stycken direkt styrd och påverkad av kommunistregimerna i öst.

(Läs del 6 här.)

De unga deltagarna i 60-och 70-talens motkultur i USA och Västeuropa motiverades av olika saker. Somliga var emot Vietnamkriget, andra kämpade för medborgerliga rättigheter. En del propagerade för feminismen, och återigen andra kämpade för homosexuellas rättigheter. Dessutom fanns det ett spektrum av olika rörelser som motsatte sig tradition och auktoritet och som hyllade sexuell frihet, hedonism, droger och rockmusik.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!