loadingSichuanpeppar. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT-arkivbild
Sichuanpeppar. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT-arkivbild
Mat

Kryddiga doldisar gör entré i kökshyllan

Epoch Times

Har du hört talas om oxalis, bourbonpeppar och älgört? Det är bara några av de kryddor som spås vara på intågande i det svenska köket.

– Vi kollar mycket på hur man kan utnyttja svenska kryddor som inte används i dag, säger kryddexperten Rickard Albin.

Den ryktbara chilifrukten fortsätter att fresta balkongodlare och grillmästare. Varje sommar adderas nya sorter till det stora utbudet, men fokuset har nu börjat skifta från hetta till smak.

– Vissa chilifrukter som säljs i dag är så starka att de inte går att äta. Nu börjar man frångå den typen av effektsökeri för att istället fokusera på nya smaker, exempelvis läder, tobak och choklad, säger Rickard Albin, utvecklingschef på Culinar och Kockens.

Elektriska pepparstötar

På senare år har även ingefära, kanel, gurkmeja och stjärnanis utmärkt sig som kryddhyllans gunstlingar. Orsaken är deras mer eller mindre fastställda hälsofördelar. Bland annat sägs de kunna minska oro och stress, verka inflammationshämmande, stabilisera en orolig mage och lindra illamående hos gravida.

– Det är bevisat att vissa kryddor har positiva effekter på blodsocker och blodfetter och kan reglera vår aptit, men många av de nyttigheter som man tillskriver de här kryddorna behöver utforskas mer för att få tillräckliga vetenskapliga underlag, säger Rickard Albin.

Oavsett hälsorykte så har samtliga kryddor svårt att konkurera med den folkkäre svartpepparn, som fortsatt säljer allra bäst. Men på senare tid har den fått sällskap av flera nygamla förmågor. Bland annat har långpeppar, som kom till Europa under medeltiden, fått en renässans och den exklusiva bourbonpepparn är inte längre lika svår att få tag på.

– Även sichuanpeppar från Kina är i ropet. Den kallas ibland för batteripeppar eftersom det känns som att man får en liten elektrisk stöt på tungan när man äter den.

Svenska nykomlingar

Bland övriga doldisar som ser ut att gå en ljus framtid till mötes finns den dekorativa vattenkrassen, den anisdoftande körveln och den lättskötta oxalisen, vars smak påminner om harsyra.

– Vi kollar mycket på hur man kan utnyttja svenska kryddor som inte används i dag. Ett exempel är älgört, som finns över hela landet och smakar lite mandel och tonkabönor. Och granskott är jättepoppis som krydda på de bättre restaurangerna just nu, säger Rickard Albin.

(Felicia Nordlund/TT)

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSichuanpeppar. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT-arkivbild
Sichuanpeppar. Foto: Jan-Erik Henriksson/TT-arkivbild
Mat

Kryddiga doldisar gör entré i kökshyllan

Epoch Times

Har du hört talas om oxalis, bourbonpeppar och älgört? Det är bara några av de kryddor som spås vara på intågande i det svenska köket.

– Vi kollar mycket på hur man kan utnyttja svenska kryddor som inte används i dag, säger kryddexperten Rickard Albin.

Den ryktbara chilifrukten fortsätter att fresta balkongodlare och grillmästare. Varje sommar adderas nya sorter till det stora utbudet, men fokuset har nu börjat skifta från hetta till smak.

– Vissa chilifrukter som säljs i dag är så starka att de inte går att äta. Nu börjar man frångå den typen av effektsökeri för att istället fokusera på nya smaker, exempelvis läder, tobak och choklad, säger Rickard Albin, utvecklingschef på Culinar och Kockens.

Elektriska pepparstötar

På senare år har även ingefära, kanel, gurkmeja och stjärnanis utmärkt sig som kryddhyllans gunstlingar. Orsaken är deras mer eller mindre fastställda hälsofördelar. Bland annat sägs de kunna minska oro och stress, verka inflammationshämmande, stabilisera en orolig mage och lindra illamående hos gravida.

– Det är bevisat att vissa kryddor har positiva effekter på blodsocker och blodfetter och kan reglera vår aptit, men många av de nyttigheter som man tillskriver de här kryddorna behöver utforskas mer för att få tillräckliga vetenskapliga underlag, säger Rickard Albin.

Oavsett hälsorykte så har samtliga kryddor svårt att konkurera med den folkkäre svartpepparn, som fortsatt säljer allra bäst. Men på senare tid har den fått sällskap av flera nygamla förmågor. Bland annat har långpeppar, som kom till Europa under medeltiden, fått en renässans och den exklusiva bourbonpepparn är inte längre lika svår att få tag på.

– Även sichuanpeppar från Kina är i ropet. Den kallas ibland för batteripeppar eftersom det känns som att man får en liten elektrisk stöt på tungan när man äter den.

Svenska nykomlingar

Bland övriga doldisar som ser ut att gå en ljus framtid till mötes finns den dekorativa vattenkrassen, den anisdoftande körveln och den lättskötta oxalisen, vars smak påminner om harsyra.

– Vi kollar mycket på hur man kan utnyttja svenska kryddor som inte används i dag. Ett exempel är älgört, som finns över hela landet och smakar lite mandel och tonkabönor. Och granskott är jättepoppis som krydda på de bättre restaurangerna just nu, säger Rickard Albin.

(Felicia Nordlund/TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024