Krönika: Han förgyllde min barndom

Lilla I om livet

Joakim von Anka tänker tillbaka på sitt liv. Teckning av Don Rosa till en amerikansk utgåva från 2010 av seriesviten Farbror Joakims liv.


Hösten 2013 besökte jag Bokmässan i Göteborg. Mitt enda syfte var egentligen att få träffa den amerikanske Kalle Anka-tecknaren Don Rosa. Men bussen jag åkte med blev försenad och när jag kom dit var kön redan stängd.

Givetvis blev jag mycket besviken. Det enda jag kunde göra var att drömskt stå och titta bort mot den person som jag tyckte så mycket om. Min beundran för Don Rosa har alltid varit något alldeles extra.

På gymnasiet använde jag till och med Rosa som anledning till att få åka på studieresa till Frankrike. I min ansökan påpekade jag då att jag velat åka till Frankrike ända sedan jag som sjuåring läste berättelsen om Svarte Riddaren för första gången. Svarte Riddaren är alias för livsnjutaren Armand Lutin, som lever dubbelliv som gentlemannatjuv. I Rosas serie möter den sofistikerade och självbeundrande Lutin den listige Joakim von Anka i en härlig kamp. Den är kanske Don Rosas roligaste serie, där mycket av humorn bygger på missförstånden som kommer med Lutins franska dialekt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!