Kritiska röster mot ”China day” i Almedalen
Kinas ambassadör Gui Congyou deltog som gäst och höll tal på evenemanget "China day" i Almedalen på Gotland på onsdagen. Foto: Epoch Times


På onsdagen anordnades evenemanget ”China day” i Almedalen på Gotland. Kinas ambassadör Gui Congyou deltog som gäst och höll tal. Syftet med programmet är att främja handelsrelationerna mellan Sverige och Kina. Men enligt Kina-experten Manyan Ng använder regimen kommunistpartiets funktionärer för att uppnå sina mål och lura svenskarna.

”China day” arrangerades av Kinesiska handelskammaren i Sverige i samarbete med svenska PR-byrån Scandhof.

På måndagen intervjuades vd:n för PR-byrån, Adam Hofmann, av SVT om hur han ser på bilden av Kinas brist på respekt av de mänskliga rättigheterna.

– Vi jobbar med företagen och tar inte de politiska frågorna alls, sade han.

Offensiv propagandakampanj

Efter Gui Congyous tal under evenemanget på onsdagen fick åhörarna ställa frågor. Flera uttryckte oro över Kinas brist på de mänskliga rättigheterna. Men Kinas ambassadör försäkrar att regimen står upp för de mänskliga rättigheterna.

Samtidigt menar Manyan Ng att kommunistpartiet har en lång tradition av bedrägeri och försöker vagga in svenskarna i tron om att Kina är vilket land som helst.

– Därmed bryter man ned psykologiska försiktigheten, psykologiska försvaret. Och då kan deras lögner, hoppas de naturligtvis, ha lättare att komma in i huvudet på den svenska publiken, säger han.

Kina-experten Manyan Ng. Foto: Epoch Times-arkivbild

För en månad sedan lite mer rapporterade svenska medier att Kina bedriver en offensiv propagandakampanj mot Sverige. Den kinesiska ambassaden har riktat uttalanden mot svenska medier och kritik mot hur Kinas framställs.

Gui Congyou har bland annat gått till angrepp mot en ledarskribent på Nerikes Allehanda efter han skrev en artikel om Taiwan.

Enligt Björn Jerdén, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI, har intensiteten i uttalandena ökat. En kartläggning som myndigheten gjorde visar att cirka 60 kritiska uttalanden har gjorts under det senaste året.

Gui har också låtit överrösta tibetaner och Falun Gong-utövare med kommunistiska kampsånger när de har demonstrerat utanför ambassaden.

Tidigare har journalisten och Kinaexperten Jojje Olsson berättat att han smutskastas och utmålas som skamlig och vilseledande av den kinesiska ambassaden i Stockholm.

”Klingar inte rätt”

Manyan Ng anser att PR-byrån borde tänka lite på moral och etik och att det inte bara handlar om att göra affärer. Och ”det här handlar inte bara om politik”.

– Om vi går tillbaka i tiden 70–80 år, skulle någon våga säga att någon hjälpte Hitler-regimen: ”Det är bara för att jag vill göra affärer. Jag bryr mig inte om politik.” I dag skulle ingen acceptera det längre.

– Problemet är att många inte har insett att den kinesiska regimen är inte ett dugg bättre än Hitler-regimen, säger han.

Riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm (M) är också kritisk till att den kinesiska ambassaden får en sådan framskjuten plats genom att etablera ”China day” i Almedalen.

Riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm (M). Foto: Marcus Strand/Epoch Times

– Att ett kommunistiskt parti blir så väl emottaget och får visa sig så starkt i en demokrativecka tycker jag är ganska dåligt. Det klingar inte rätt, säger hon.

Samtidigt menar hon den svenska regeringen måste ha en Kinastrategi från början när det gäller affärer med Kina. Hon menar att man inte köper upp företag för att Sverige ska få mer pengar utan ”det görs för att det kinesiska kommunistpartiet ska få mer makt”.

– Och det här måste vi våga samtala om. Och den svenska regeringen får inte vara så naiva som man är just nu. Man måste se det för vad det är och våga tala om det.

”Otäcka saker”

Nyligen rapporterade Epoch Times om att en oberoende folktribunal i London har kommit fram till att kinesiska samvetsfångar har dödats i en betydande omfattning för deras organ. Dessa används sedan i Kinas storskaliga organtransplantationsindustri. Ann-Sofie Alm berättar att hon har tagit del av rapporten som tribunalen publicerade.

– Det här otäcka saker och det här måste vi prata om och lyfta upp. Det här verkligen någonting som regeringen borde visa att det här är någonting som vi inte kommer att tycka är okej, säger hon.

Lotta Johnsson Fornarve (V), andre vice talman i riksdagen, säger att det är uppenbart att den kinesiska regimen gör en stor satsning för att påverka politikerna genom att föra fram den kinesiska ståndpunkten i det svenska samhället.

Lotta Johnsson Fornarve (V), andre vice talman i riksdagen. Foto: Marcus Strand/Epoch Times

Hon menar att politiker inte är så lättlurade och har sin ståndpunkt klar:

– Vi ser att Kina är en diktatur där det finns stora, stora inskränkningar när det gäller de mänskliga rättigheterna och yttrandefrihet och så vidare.

Samtidigt anser hon att Sverige måste vara oerhört tydliga i alla kontakter med kinesiska företrädare och alltid lyfta de mänskliga rättigheterna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.