Kostnaderna för skjutningarna i Stockholm i år: 10 miljoner kronor
Hittills i år har man på Karolinskas traumaenheter behandlat 38 skottskadade patienter till en kostnad av 10 miljoner kronor. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Antalet skjutningar i Stockholm har ökat de senaste åren. På Karolinskas traumaenhet har man i år behandlat 38 patienter med skottskador till en total kostnad av över 10 miljoner kronor. Det rapporterar SVT.

– Vi har fått fler svårt skadade från skjutningar och knivvåld än vi haft på många år, säger Lennart Adamsson, verksamhetschef vid Karolinskas traumaenhet i Stockholm, till tv-kanalen.

Han säger till SVT att man har sett en femdubblad ökning sedan man började mäta antalet skadade på traumaenheten 2005.

En patient med skottskada kostar i genomsnitt 266 000 kronor att behandla. Mellan 2009 och 2019 har totalt 400 personer med skottskador vårdats i Stockholmsregionen, enligt tv-kanalen. Det motsvarar en kostnad på 100 miljoner kronor.

I Stockholmsregionen har man sett en tredubblad ökning vad gäller antalet personer som vårdas för skottskador.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, slår nu larm och säger till SVT att man ”måste bryta den här utvecklingen”.

– Alla extra insatser vi tvingas göra tar resurser från någon annanstans eftersom det inte finns obegränsade resurser.

250000 kr i kostnad per patient. 100 milj på 10 år i omedelbara vårdkostnader för skjutningar bara i Stockholm. Får...

Publicerat av Leif Gripestam Söndag 20 september 2020

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.