Kinesiska tjänstemän engagerade i övertagandet av tibetanskt kloster
En grävmaskin gräver i skräpet efter delvis rivna hus i Larung Gar Buddhist Academy, i Sertar län, i sydvästra Kinas Sichuanprovins, den 29 maj 2017. Foto: Johannes Eisele / AFP / Getty Images


BEIJING – Kinesiska tjänstemän är engagerade i ett övertagande av ett av världens största tibetanska buddhistiska kloster, med en plan om att sätta det Kinesiska kommunistpartiets tjänstemän till att ansvara för dess administration, sade Human Rights Watch (HRW) den 24 januari.

Larung Gar, ett utbrett buddhistiskt centrum för lärande och bön i bergen i sydvästra Sichuanprovinsen, har redan minskat i storlek genom ett åtta månaders program för rivning och exkluderande vilket upphörde i april 2017 enligt HRW.

Kinesiska myndigheter delar nu centret i två sektioner, en akademi och ett kloster. Det är uppdelat av en vägg enligt en engelskspråkig översättning av ett dokument som delats av HRW, och som de sade att de tog emot i augusti 2017.

Övertagandeåtgärderna inkluderar kvoter för rekrytering, ett förvaltningssystem med "verkliga-namn-registreringar" och brickor för munkar och nunnor, samt en utplacering av 97 partikadrer vilka måste vara ateister och som har ansvar över ekonomi, säkerhet och tillträde.

Tibetanska munkar sitter i en angränsande dal nära Larung Gar Buddhist Academy, den 29 maj 2017. Foto: Johannes Eisele / AFP / Getty Image

Källor inom klostret berättade för HRW att ett liknande system skulle upprättas i klostret och att en stor byggnad hade byggts för att hysa kadrerna.

Reuters kunde inte verifiera dokumentets äkthet eller HRW-källornas påståenden.

Genomgripande kontroll och övervakning

"Det administrativa övertagandet av Larung Gar av partiets tjänstemän visar att regeringens mål inte bara är att minska bosättningens antal", sade Sophie Richardson, direktör för HRW:s amerikabaserade Kinaavdelning.

"Kinesiska myndigheter pådyvlar också en genomgripande kontroll och övervakning över varje aktivitetsnivå inom religiösa samhällen", sade hon. 

Kinas "Byrå för Religiösa Affärer" svarade inte genast på en begäran om kommentarer.

Kina har förnekat att de genomfört rivningar vid Larung Gar, man säger att arbetet är för att ta itu med brand- och säkerhetsrisker samt att "rekonstruera" gamla byggnader.

Kinesisk lag lovar religionsfrihet men i verkligheten håller myndigheterna koll på religiöst troende och dess institutioner.

Tibetanskbefolkade områden i västra Kina, inklusive i Sichuan, har varit epicentrum för protester mot det kinesiska styret, vilket innefattade självbränningar även om rapporterade fall minskat under de senaste två åren.

HRW:s Richardson sade att mikroförvaltningen av Larung Gar inkräktar på religionsfriheten och sannolikt kommer att elda på förbittringen mot Beijing.

Kinesisk lag lovar religionsfrihet men i verkligheten håller myndigheterna koll på religiöst troende och dess institutioner. Nya bestämmelser som träder i kraft i slutet av denna månad är avsedda att utöka statlig tillsyn över religiösa institutioner.

Av Christian Shepherd