Inflammation i tjocktarmen – Fråga doktor Kong
Vid inflammation i tjocktarmen kan man behöva hemlighuset nära till hands.


Kliniska manifestationer av kronisk kolit, eller inflammation i tjocktarmen, är kroniska eller återkommande buksmärtor, diarré och matsmältningsbesvär. Den drabbade kan även ha slem eller blod i avföringen.

Fråga: Kan akupunktur förbättra eller bota inflammation i tjocktarmen? En av mina bästa vänner lider just nu av skov. Hon har fram och tillbaka lidit av denna inflammation i säkert tio år, hennes ålder år 32 år. Bästa hälsningar! Anna

Svar: Möjliga orsaker till kronisk kolit kan vara:

– Ondska invaderar – vanligast är fukt eller kyla.

– Man äter för mycket: mat i tarmen stagnerar.

– Man äter mycket fet eller söt mat, vilket producerar fukt som leder till värme i tarmen.

– Man äter kall, rå, eller oren mat.

– Känslomässiga störningar, till exempel depression, ilska, mental stress. Detta kan resultera i qi-stagnation i levern, vilken då attackerar mjälten.

– Ihållande trötthet eller kronisk sjukdom kan leda till svag mage.

– Yang-brist i njuren kan resultera i att den inte ger värme till mjältens system.

Sjukdomen är inte bara en lokal sjukdom i tjocktarmen. Sjukdomens plats är i mjälte, njure och kolon, och har samband med dysfunktion i organen, obalans mellan yin och yang.

Det finns olika typer av inflammation i tjocktarmen:

1. Fukt och värme

Symptom: kroppen varm, analen varm, illaluktande avföring, mörk urin, gul beläggning på tungan.

2. Qi- och blodstagnation

Symptom: mörk hy, buksmärta och ökad smärta vid tryck, lila tunga eller ekkymos på tungan.

3. Svagt qi i mjälten

Symptom: buksmärta och mycket tarmrörelser, tarmen bubblar, tunna och vita beläggningar på tungan.

Det finns många studier om akupunkturs effekt på denna sjukdom. Runt 90 procent av de behandlade patienterna blir bättre, men det är en hög återfallsfrekvens. För de som har återfall fungerar akupunktur fortfarande.

De som har kronisk kolit bör undvika kyla, och kontrollera sina känslor. Dieten är en mycket viktig del. Under ett skov bör man inte äta bönor, soja, vete, mjölprodukter, vitlök, purjolök, kål, jordnötter eller andra livsmedel som producerar gas. Patienter med kronisk kolit är ofta svaga och har svagt immunförsvar. Därför bör de vara uppmärksamma på livsmedelshygien och inte äta rå, hård, dålig eller starkt kryddad mat, och inte dricka alkohol.

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån traditionell kinesisk medicin, TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.