Ilska i Peking då allt fler länder skrotar utlämningsavtal med Hongkong
Foto: David Peterson/Pixabay


Den förlösande faktorn till att Hongkongs proteströrelse inleddes förra sommaren, var som många säkert minns att stadens regering försökte smyga in ett utlämningsavtal med Kina genom en parlamentarisk bakdörr. Det är därför en smula ironiskt att många länder nu till Pekings förtret säger upp sina utlämningsavtal med Hongkong på grund av den nya säkerhetslag som införts i staden.

Men det är samtidigt fullt förståeligt. För som jag tidigare skrivit på InBeijing, så innebär säkerhetslagens paragraf 38 att lagen omfattar individer av alla medborgarskap i hela världen, även om de inte är bosatta i Hongkong eller Kina.

Hur märkligt det än låter, så skulle säkerhetslagen i praktiken kunna användas för att begära utländska invånare utlämnade till Hongkong om de bryter mot några av lagens gummiparagrafer.

Men värre ändå så innebär säkerhetslagen att en person som hamnar i polisens förvar i Hongkong, antingen genom att bli utlämnad eller genom att gripas på plats, kan föras över gränsen och ställas till svars inför kommunistpartiets domstolar i fastlandskina.

Innan den nya säkerhetslagen infördes så hade Hongkong utlämningsavtal med 20 länder. När allomfattande kinesiska lagar nu implementerats i Hongkong, har flera länder valt att omedelbart skrota dessa avtal.

USA, Australien och Kanada sade redan tidigare denna månad upp sina utlämningsavtal med Hongkong.

Denna vecka gjorde även Storbritannien likadant. I samtliga fall har detta lett till ilskna reaktioner från Peking, som menar att uppsagda utlämningsavtal med Hongkong utgör en inblandning i Kinas interna angelägenheter samt går stick i stäv med internationella avtal och bestämmelser.

Det är samtidigt värt att notera hur Pekings diplomater inte kan specificera vilka internationella lagar eller bestämmelser som detta gäller. Se exempelvis nedanstående tweets:

Ytterligare en ironi som är svårt att bortse från här är givetvis det faktum att Kina i och med den nya säkerhetslagen bröt mot ett internationellt avtal som är registrerat i FN, nämligen Sino-British Joint Declaration enligt vilket Hongkong lovas en rad politiska och civila rättigheter fram till år 2047.

Kinas utrikesministerium anklagade dock Storbritannien för att bryta mot detta avtal när premiärminister Boris Johnson meddelade att man kommer att göra det enklare för miljontals av Hongkongs invånare att bosätta sig i landet och ansöka om brittiskt medborgarskap.

Bråken i samband med de uppsagda utlämningsavtalen är inte bara en indikation på den växande sprickan mellan Kina och den demokratiska världen, utan även ett tecken på hur Hongkong sedan den nationella säkerhetslagen på många vis snabbt har distanserat sig från omvärlden, vilket också var huvudtemat i nyhetsbrevet till prenumeranter av InBeijing Premium denna vecka.

Andra exempel på detta innefattar utvisade diplomater, en flyende presskår och den nya lagen Hong Kong Autonomy Act bestående av amerikanska sanktioner som hotar stadens status som internationellt finanscentrum.

Fler länder väntas säga upp sina utlämningsavtal med Hongkong under de kommande veckorna. Finlands utrikesminister sade nyligen att avtalet med Hongkong inte längre borde gälla på grund av risken att misstänkta individer kan tas till Kina och ställas inför rätta där.

Efter att EU:s 27 utrikesministrar samtalade förra veckan om eventuella åtgärder mot Kina på grund av situationen Hongkong, kom länderna överens om att se över just sina utlämningsavtal. Förutom Finland har även Tyskland, Holland, Portugal och Irland fortfarande utlämningsavtal med Hongkong.

Samtidigt är det värt att notera hur 39 länder har ratificerade utlämningsavtal med Kina. Även om merparten av dessa ingåtts med autokratiska länder, så finns där också flera västerländska demokratier.

Att flera länder nu överväger att säga upp sina utlämningsavtal med Hongkong snarare än Kina, beror på något så enkelt som att Hongkongs nya säkerhetslag är ännu mer extrem än liknande lagstiftning på det kinesiska fastlandet.

Som jag tidigare har skrivit på InBeijing, så kan misstänkta individer endast lämnas ut till Kina om de gjort sig skyldiga till en förseelse som är brottslig även i landet där de befinner sig. Någon sådan klausul finns dock inte i Hongkongs säkerhetslag.

Enligt Hongkongs lag är det olagligt att exempelvis framföra viss kritik mot kinesiska myndigheter eller torgföra åsikten om att Taiwan är ett självständigt land, även om dessa handlingar är lagliga i de länder där de utförs.

Denna text publicerades först på nyhetsbloggen InBeijing. Den återges här med författaren Jojje Olssons tillstånd. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Jojje Olsson är journalist och författare bosatt i Taipei sedan 2016. Han levde tidigare i Peking i åtta år, men är nu svartlistad från Kina på grund av sitt arbete. Jojje har skrivit för över 100 svenska tidningar och jobbar nu på sin sjätte bok om Kina. Han har sedan 2010 drivit bloggen InBeijing, som är Sveriges största nyhetssida om Kina. Här finns också InBeijings nyhetsbrev.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.