Husmorstipset: Vårstädning – goda tips från då och nu


När vårsolen lyser in genom fönstren blir man onekligen påmind om att det är dags för vårstädning och fönsterputsning. Kanske hade man olika prioriteringar då mot nu, men det finns fortfarande goda husmorsknep att ta till i storstädningen.

I 40-talets vårstädning ingick en grundlig rengöring av hemmet och att ställa i ordning inför sommaren. Men den viktigaste punkten handlade om att skydda sig mot mal, enligt Tilda Hanssons "Hushållslära" (1942). Där står att ”malkriget bör föras i slutet på februari eller början på mars”.

Städexperten Marléne Eriksson vill hjälpa oss att sköta hemmets rengöring med miljövänliga och naturliga medel, ofta gamla husmorsknep som fungerar utmärkt. Några tips för att underlätta vårstädningen finns i slutet av artikeln.

Planering

Hansson listar både hur förberedelserna och själva städningen inför sommaren ska gå till.

Förberedelserna handlade om att tvätta och stryka överdrag som skulle användas till möblerna under sommaren, rengöring av mjuka mattor och andra textilier som var ljuskänsliga. De skulle sedan rullas undan för sommarförvaring. Möblerna skulle dammsugas och så skulle man komma ihåg att hålla efter malen!

Städningen

Det var viktigt att hemmet var välskött. Grundlig rengöring från damm, och golvvård, var viktiga bitar i storstädningen. Möblerna skulle ut ur rummet eller skyddas från det yrande dammet. En tipslista kunde se ut så här:

- Ta ett rum i taget, annars blir det för stor oreda.

- Damm: Börja med att damma och flytta ut småsakerna och tavlorna, sedan möblerna och böcker. Böckerna kan man gärna bläddra igenom i öppet fönster och sedan torka av. Sopa ned damm från väggar och tak.

- Gör rent i rummet, tvätta fönster och bona golvet. Ställ in möblerna.

- Låt rummet vila i 10 minuter, findamma sedan och avsluta med att gnida alla ytor med sämskskinn.

I "Så här lagar vi mat bakar tvättar städar" (1958) får vi tips för att genomföra den omfattande storstädningen effektivt: ”Laga mat i förväg för städdagarna.”

För att ta sig igenom en omfattande städning får vi också tipset att vila ibland. ”På rygg med benen högt och försök slappna av fullkomligt.” För att arbetet sedan ska bli lättare och roligare ordineras därför ca 5 minuters vila.

Tips för dagens vårstädning hittar vi i Marléne Erikssons "Städglädje". Den grundligare vårstädningen behövs förstås för att vädra ut efter det kallare halvåret, men också för att underlätta veckostädningen. Låt det ta tid: en helg eller kanske två.

Marléne listar städningen för varje rum, och här plockar vi några tips för varje. Kanske är det sådant man annars skulle glömma.

Kök

Fläkt och fläktskydd. Byt filter om det finns ett sådant.

Frosta av frysen.

Gör rent ugnen.

Badrum

Tvätta badrumsmattan och duschdraperiet. Skrubba rent kakel och fogmassa. Se tips.

Hall och tvättstuga

Städa ur garderoberna och sortera kläderna efter säsong. Tvätta de kläder som ska läggas undan. Sådant som inte passar längre kan säljas eller ges bort.

Byt eller tvätta dörrmattan.

Avkalka tvättmaskinen.

Sovrum

Tvätta madrasskydd, kuddar och täcken. Se tips.

Vänd bäddmadrassen.

Damma och fukta av resårmadrassen. Se tips.

Dammsug sängens undersida.

Barnens rum

Torka av och sortera leksaker.

Sortera kläder efter säsong.

Tvätta gosedjur i maskin.

Vardagsrum

Ta ut böckerna och damma bokhyllan. Kom ihåg att damma ovanpå.

Torka av lampskärmar. Här fungerar en klädborste bra.

Tvätta sofföverdrag om de går att ta av. Annars, se tips.

Arbetsrum

Sortera och släng papper.

Gör rent tangentbordet.

Dammsug fläktuttaget på datorn.

Hemmet

Dammsug taklister och väggar.

Tvätta gardiner, draperier.

Torka av persienner, rullgardiner.

Piska mattorna eller se tips.

När allt är klart och städredskapen undanplockade: ”Andas in och njut ditt rena hem!”

När allt är klart och städredskapen undanplockade:

”Andas in och njut ditt rena hem!” skriver Marléne.

Marlénes goda husmorstips

Fönstertvätt

Något särskilt fönstertvättmedel behövs inte, här duger vanligt diskmedel. Det gamla tidningstipset har dock passerat bäst-före-datum, eftersom man nu använder blyfri trycksvärta och då blir det ingen effekt av att torka fönstren med tidningspappret.

Foto: Eva Sagerfors

Här behövs

Hink och sprayflaska

Vatten

Diskmedel

Mjuksvamp eller en trasa

Fönsterskrapa med gummiblad

Luddfria trasor, till exempel av linne.

Gör så här

Börja med att doppa svampen eller trasan i vattnet. Torka först rent runt fönstret. Fukta svampen eller trasan ordentligt.

Dra av vattnet med fönsterskrapan; uppifrån och ner eller som en ”liggande åtta”, men stanna inte på vägen så undviks ränder.

Dra flera gånger med fönsterskrapan över rutan och torka bort det som kan finnas kvar med en luddfri trasa.

Bra tips från Marléne: Vänta med att ta utsidan av fönstren tills gatusopningen är över.

Kakel och fogar

Till kaklet behövs en avkalkningsspray. Spraya, vänta en stund, skölj med vatten och använd en linneduk att torka torrt med.

Till kakelfogarna ger Marléne ett riktigt husmorstips:

1 dl vatten

3 msk potatismjöl

½ dl ättikssprit

½ dl bikarbonat

Gör så här

Blanda till en massa och stryk ut på alla fogar. Låt det verka och torka sedan av med en fuktig trasa. Skölj tills massan är helt borta. En liten tandborste är bra att ta till om fogarna är mycket smutsiga.

Damma

Uppifrån och nedåt är regeln. För att inte flytta runt dammet i rummet är det klokt att skaka dammvippan eller -trasan ofta.

Är det bäst att våttorka eller torrtorka? Här handlar det om hur ömtåliga sakerna är; är föremålen sköra så är det bättre att torrtorka, gärna med en dammvippa. Mer tåliga områden kan fukttorkas.

Foto: Eva Sagerfors

Möbelrengöring

Om möblerna inte har överdrag som går att ta av och tvätta så fukta ett lakan och lägg över. Använd en mattpiska att banka med så att dammet från möbeln fastnar i lakanet.

Möbler med läderklädsel (inte konstläder) görs rent med tvålflingor, olja och vatten. För att få tvålflingor: riv en hård tvål på rivjärn. Blanda lika delar av allt i en skål och pensla det jämnt på hela möbeln. Låt det verka i 15 minuter och torka sedan av med en fuktad trasa.

Får man smuts eller en fläck på en lädermöbel så ger Marléne samma tips. Hela möbeln behöver rengöras och det tar tid.

Mattor

Äkta mattor ska aldrig piskas.

Ullmattor: Rulla ihop mattan. Fukta ett lakan och lägg ut det på golvet. Rulla ut mattan med luggen nor mot lakanet. Piska sedan mattan mot lakanet.

Heltäckningsmatta: Här behövs bikarbonat och en dammsugare. Strö bikarbonat över hela mattan och vänta en stund. Dammsug sedan.

Madrasser och täcken

Både bäddmadrassen och resårbotten behöver tas om hand emellanåt. Här samlas förstås damm och kvalster, men också fett och fukt.

Här behövs bikarbonat. Sprid bikarbonat över bäddmadrassen och låt det verka i 15 minuter. Dammsug sedan hela madrassen. Gör likadant på andra sidan.

Resårbotten rengörs enklast genom att lägga ett fuktat lakan över den. Piska sedan lätt med mattpiskan.

Dunkuddar och -täcken ska tvättas enligt tvättråden, men för att de inte ska klumpa sig, lägg ett par tennisbollar i torktumlaren.

Ullfilten tvättas också bäst enligt tvättråd. Torktumla inte på hög värme.

Njut av ditt rena hem!