Hundratals instängda efter snöskred i Norge
Alta, Norge.


Omkring 200 stugägare och fastboende norr om Alta i nordnorska Finnmark har isolerats efter ett snöskred. Kommunen har tillsatt en krisstab för att evakuera de boende med båtar.

Snöskredet har blockerat vägen till området, som inte kommer att kunna öppnas förrän tidigast på torsdag. I stället försöker kommunens krisledning evakuera de boende med båtar till Alta.

– Utmaningen är att det är ett stort skred som inträffat och att det är dåligt väder på platsen. Väderprognosen de kommande dagarna ökar risken för skred. Vi jobbar med att få i gång båttransporter, säger Monica Nielsen, kommunordförande i Alta.

Kommunen är i kontakt med ett rederi för att kunna omdisponera färjor i området så att evakueringen kan genomföras. Ingen har skadats i skredet och det går ingen nöd på de boende, men många stugägare vill hem till den kommande arbetsveckan.

Snöskred och laviner har även skapat problem på andra ställen i Norge. I Veitastrond i närheten av glaciären Jostedalsbreen på Vestlandet har ett snöskred stängt av den enda vägen till området. Omkring 150 invånare har stängts inne, rapporterar NRK.

(TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete, Här ser du hur du kan stödja oss.