Heidi Andersson: Älgjakt med respekt för djur och klimat
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025
Fikapaus. Dante, farbror Leif och pappa Kent. Foton: Heidi Andersson


Redo för älgjakt!

Dante 6 år.

Dante och Björn hann dock bara sätta sig på passet och plocka fram matsäcken innan broder Frank sköt och älgen stöp.

Älgmule ska enligt farmor Elsa vara en delikatess. Mulen är kokad och infrusen och ska inmundigas vid ett väl valt tillfälle.

Jakt 2016 – Skogens konung

Skjuter man en älg tillsammans med Ensamhetarna så bär man hem trofén själv.

I helgen har det jagats älg och Björn fick skjuta en älgoxe som vi med gemensamma krafter tog om hand, med vördnad och respekt.

Björn lyckades fälla skogens konung och jag gav mig tusan på att ta tillvara på alla ben, vilket resulterade i ett antal liter pölsa, och ca 60 liter köttsoppa! Nästa älg som fälls vill jag ta både blod, feta och tarmar från till stora blodkorvskokningen som är jultradition i Ensamheten, det så kallade Midvinterblotet. När jag blir stor ska jag behärska konsten att kunna ta hand om en hel älg – det är en målsättning.

Inga bekämpningsmedel används för viltkött och ingen mark går åt till foderproduktion. Viltkött är långt bättre för klimatet än nötkött och blir bättre ju effektivare slaktkroppen utnyttjas och ju smartare jakten bedrivs. Jagar man med klanen Andersson/Reisek är det framförallt muskelkraft som gäller för att få bytet ur skogen.

Den lyckade jaktdagen avrundades med att farbror Leif skivade upp den gigantiska levern, kryddade, mjölade in bitarna och stekte över öppen eld. Sedan glufsade vi i oss den lättstekta levern med lök och nypotatis (potatisen odlas direkt vid kojknuten) och pratade om vikten av att kunna reda sig själv om det skulle uppstå klimatkriser som stormar, långvariga strömavbrott och liknande. Mörkret omfamnade snabbt stugan – en kopp te och sedan hopp i säng!

Jag har tyvärr inga bilder från övernattningen i Jaktkojan som hade högsta mys- och trivselfaktor! Ljuset blev för svårt för kameran. Dante och jag sov skavfötters i hundsängen, men utan hundsällskap. Vi höll sams och vaknade piggare än förväntat.

Mamma Jeanette står och ser fundersam ut. Strax kavlar hon upp ärmarna och hoppar in som instruktör.

Älgen grovstyckas på plats i skogen och hängs upp på traditionell älghässja. Dagen efter bärs sedan köttet hem för att ytterligare hänga ett par dagar i ladugården i Ensamheten.

Jämthundstiken Nova.

Lilla Nova, framtidens älgjägare, gjorde som hon brukade, när energin plötsligt tog slut – kröp ihop och somnade.

Traditionell älghässja.

Färdiga! Det börjar skymma och matsäcken är för länge sedan förbrukad och slut. #stolta #nöjda

 

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.