Heidi Andersson: Vad händer efter "Storuman forever"?
Planetskötare i världsklass med siktet mot fossilfritt 2025


Fem av fem avsnitt av SVT:s "Storuman forever" har nu sänts. Men vad har programmen medfört hittills? Heidi Andersson redogör för läget i Storuman just nu.

Vad händer nu? #storumanforever

– Många som frågar om partiledarna hörde av sig till slut. Men nej, inte än. Fler borde fråga dem om de satt upp några personliga mål kring klimatfrågan. Till slut blir det skämmigt att inte delta…

– Traktorn i Ensamheten går numera på det biobaserat bränsle. En cistern bränsle har anlänt till Ensamheten, 100% biobaserat bränsle.

– En tankstation med bränslet är på G i Storuman. Betalning och tankning sköts via mobilen. Modernt och smidigt.

Biodieseln har anlänt till Ensamheten. Foto: Heidi Andersson

– GMC (Glesbygdsmedicinskt centrum) i Storuman har börjat utveckla världsledande klimatsmarta drönartransporter av medicin till patienter.

– Björn och Heidi har beställt solceller (30 paneler, 8kW) som kommer sättas upp i sommar och projektet kommer att beskrivas i detalj här via bloggen samt via sociala medier.

– Storuman har fått sin första snabbladdstation för elbilar, och sommaren 2018 byggs 10 till.

– Beslut fattat om utbyggnad av järnvägsterminalen i Storuman.

– Anna Ludvigsson åker tåg till utbildningen i Växjö.

– Anna Ludvigsson driver också arbetet med att ge Storumandagarna och Swampsoccern en stark hållbarhetsprofil.

Två sophinksfria dagar gäller för grundskoleelverna per vecka, dvs ingen mat får slängas dessa dagar, möjligtvis servetten, men inget mer – bara att äta upp!

– Långtgående planer på att få till ett RCE centrum i Storuman – Regional Centre of Expertise on Education for Sustainable Development  med målsättningen att kunna erbjuda lokala lösningar på globala utmaningar med hjälp av regional expertis på lärande för hållbar utveckling, forskning, utbildning, innovationer m m allt för att nå de 17 Globala målen.

– Förskolebarnen i Storuman har lärt sig att med kroppsrörelser illustrera de 17 Globala målen ”Sagan om Mirjam och de 17 globala målen” Efter detta inslag finns ingen ursäkt för att någon i kommunen äldre än fem år inte ska kunna de 17 Globala målen utantill.

– Lobbyverksamhet pågår för att Hemavans flygplats ska bli en fossilfri flygplats.

– Två sophinksfria dagar gäller för grundskoleelverna per vecka, dvs ingen mat får slängas dessa dagar, möjligtvis servetten, men inget mer – bara att äta upp!

– Studieförbund i Storuman planerar hålla cirklar för Storumanbor som vill lära sig mer om hur man bäst blir en god planetskötare utifrån sina personliga förutsättningar.

– Kent Andersson, (Heidis farsa), testade att bli vegan, men gav upp efter en lunch, och det var dessutom ost i pajen..

Kent Andersson och stora köttsoppskokningen i Ensamheten. Foto: Heidi Andersson

– Samarbete mellan de lokala matvarubutikerna och hotellet går fint och fler aktörer är intresserade av att haka på för att både minimera matsvinnet, men framförallt för att det är ekonomiskt fördelaktigt att köpa billiga råvaror som smakar gott.

– Leif Andersson (Heidis farbror) har skaffat hybridbil.

– Antalet sålda elcyklar i Storuman har ökat med flera hundra procent.

Dante i lastcykeln med elassistans. Foto: Heidi Andersson

– Storumans Folkhögskola startar en prepperutbildning hösten 2018 för alla som vill lära sig att leva resurssmart i en klimatförändrad värld.

Fortsättning följer! #storumanforever

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.

Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.


Mest Lästa