Hannu Lintu blir Finlands nationaloperas nästa chefsdirigent
Hannu Lintu på Boulevarden i Helsingfors den 6 april 2017. Dagen innan dirigerade han två Kullervo-föreställningar på Nationaloperan, och däremellan en konsert med radiosymfonikerna på Musikhuset. Foto: Susanne W Lamm


Hannu Lintu har utsetts till chefsdirigent för Finlands nationalopera. Han kommer att tillträda sin nya roll i januari 2022.

Uppdraget sträcker sig över 4,5 år. Utöver att genomföra produktioner och konserter är utveckling av orkestern och kören en av chefsdirigentens huvuduppgifter. 

– Opera har alltid varit en viktig inspirationskälla för mig. Det är därför det efter många år på det symfoniska området är så spännande att få fokusera på en av de största och mest utmanande konstnärliga bedrifterna: symbiosen av musiken, orden och scenen, säger Hannu Lintu enligt operahuset.

– Det faktum att jag har tillfälle att göra det på Finlands nationalopera gör det särskilt underbart. Det är ett hus där jag känner mig omgiven av vänner och där professionella färdigheter och brinnande passion sammanstrålar för att göra konst för såväl musikens som publikens skull.

Sedan 2013 har Lintu varit chefsdirigent för Finlands radiosymfoniker, med vilka han har nått stora framgångar såväl i Finland som internationellt. De vunnit priser för sina inspelningar, såsom International Classical Music Awards för Sibelius-albumet med "Tapiola" och "En Saga" 2018. Han har dirigerat såväl kanons stora operaverk som finska samtidsopera på Finlands nationalopera och den årliga operafestivalen i Savonlinna, nu senast Wozzeck på Nationaloperan. 2017 dirigerade han den stora balettuppsättningen av Sibelius "Kullervo", vilken han berättade om i en intervju med Epoch Times

Operans styrelse motiverar valet av Lintu med att han är "en anmärkningsvärd finsk dirigent som, vid denna punkt i karriären vill fokusera på opera. Som chefsdirigent för radiosymfonikerna har han lyckats utveckla orkesterns ljud och han vill använda denna erfarenhet för att utveckla Finlands nationalopera. När han dirigerar opera har han bevisat sin förmåga att kontrollera den storskaliga operaproduktionen och till visionära tolkningar."