Halva Myanmars befolkning riskerar fattigdom
Prodemokratiska protester i Myanmars största stad Rangoon i veckan. Foto: AP/TT


Kombinationen av pandemi och politisk kris gör att nära halva befolkningen – eller 25 miljoner människor – i Myanmar riskerar att leva i fattigdom 2022, varnar FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Redan vid årsskiftet uppgav 83 procent av hushållen i landet att deras inkomster halverats på grund av coronaviruspandemin. Det var innan militärjuntan tog makten i en kupp den 1 februari och fängslade den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi.

Sedan dess har det asiatiska landet skakats av våldsamma protester.

– Den utveckling som skett under ett decenniums övergång till demokrati, hur bristfällig den än har varit, har raderats på månader, säger UNDP:s regionala Asienchef Kanni Wignaraja.

Enligt Wignaraja riskerar utvecklingen att gå tillbaka till 2005 års nivåer. Då var Myanmar också under militärstyre och halva befolkningen var fattig.

(TT-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.