Gates och Buffett satsar på kärnkraft
Terrapowers grundare och ordförande Bill Gates talar i ett inspelat videomeddelande vid en presskonferens i Cheyenne, Wyoming den 2 juni 2021.  Michael Cummo/The Wyoming Tribune Eagle via AP


Mark Gordon, guvernör i den amerikanska delstaten Wyoming, tillkännagav 2 juni att byggnationen av nästa generations kraftverk kommer att starta inom kort. 

Kärnkraftsprojektet i Wyoming är ett gemensamt initiativ mellan Bill Gates företag Terrapower och Pacificorp, ett bolag ägt av Berkshire Hathaway med Warren Buffett som VD.

– Dagens tillkännagivande är ett monumentalt genombrott för Wyoming, sade Mark Gordon vid en presskonferens i delstatens huvudstad Cheyenne.

Natrium

Projektet utgörs av en 345-megawatts natriumkyld snabbreaktor med ett energilagringssystem bestående av smält salt. Reaktorn kommer att kunna producera el som täcker behoven för 250 000 hushåll. Genom lagringsteknologin är det möjligt att leverera en uteffekt på 500 megawatt i fem och en halv timme, vilket motsvarar den energi som behövs i omkring 400 000 hushåll, enligt Terrapower.

Enligt Mark Gordon kommer pilotprojektet, som kallas Natrium, att kunna ersätta delstatens befintliga koleldade kraftverk. Samtidigt säger han att steget mot kärnkraft inte betyder att delstaten överger sin fossila bränsleindustri, som han kallar ”grunden för vår ekonomi” och som har skapat ”ett enormt kapital” som kan användas till initiativ för att skydda miljön.

– Tidigare i år satte jag upp ett mål om att Wyoming skulle bli en koldioxidnegativ stat och fortsätta använda fossila bränslen, sade Gordon.

”Koldioxidnegativ” innebär att delstaten som helhet ska fånga upp mer koldioxid än vad som avges.

– Jag kommer inte att överge någon av våra fossila bränsleindustrier. Detta är helt avgörande för vår delstat och en av de saker vi tror väldigt starkt på är den snabbaste och tydligaste vägen mot att bli koldioxidnegativa. Kärnkraft är helt klart en del av min kombinerade energistrategi.

”Mindre fotavtryck”

Wyoming har stor gruvdrift av både kol och uran, och reaktorn skulle använda uran från närliggande gruvor. Den republikanska delstaten Wyomings reaktorplaner ligger också i linje med den demokratiske presidenten Joe Bidens målsättning om att reducera koldioxidutsläppen 2030 till hälften jämfört med 2005.

USA:s energiminister Jennifer Granholm sade på videolänk vid presskonferensen att Natrium har en ”enklare utformning som förhoppningsvis resulterar i snabbare byggnation till lägre kostnader.”

– Den kommer att skapa ett mindre fotavtryck och ska utrustas med nästa generations säkerhetsåtgärder. Jag har en känsla av att Wyoming inte kommer vara den enda delstaten som är intresserad av dessa kärnreaktorer så snart vi ser dem i funktion, sade hon.

Granholm tillade att Bidenadministrationen förberett sig för att göra ”stora investeringar i avancerad kärnkraftsteknik så att samhällen runt om i landet kan dra nytta av säker och pålitlig och ren el som minskar deras elräkningar.”

”Multimiljardprojekt”

Mark Gordon menar att små, modulära kärnreaktorer ger el efter behov och medför en övergripande reduktion av koldioxidemissionerna, samtidigt som man skapar ”hundratals välbetalda jobb under byggnationen och driften av anläggningen”.

Bill Gates, som grundade Terrapower för 15 år sedan, talade på presskonferensen via videolänk. Han menar att ”Natrium kommer att bli ett genombrott för energiindustrin”.

– Wyoming har varit ledande inom energi i över ett sekel och vi hoppas att våra investeringar i Natrium ska hjälpa Wyoming att fortsätta vara i täten i många decennier framöver, sade Gates.

Anläggningen blir ett ”multimiljardprojekt” och kostnaden kommer att delas jämnt mellan staten och den privata industrin, sade Chris Levesque, vd på Terrapower.

Levesque tillade att anläggningen kommer att lämna ifrån sig två tredjedelar mindre avfall än konventionella kärnkraftverk.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu

 

Fakta

Fjärde generationens kärnkraft

– Använder kärnbränslet betydligt effektivare än dagens kärnkraft.

– Lämnar inte efter sig långlivat avfall.

– Utformas så att det inte kan orsaka olyckor med allvarliga konsekvenser.

– Ekonomiskt konkurrenskraftigt gentemot dagens kärnkraft och andra energislag.

– Bränslecykeln utformas så att det blir ointressant att avleda klyvbart material för vapentillverkning, vilket åstadkoms genom att uran och plutonium alltid förekommer utblandade med andra ämnen. 

Källa: Energiforsk.se