Fyra gripna efter moskédåd i Nya Zeeland
En stor polisinsats pågår i nya zeeländska Christchurch efter skottlossning vid en moské i staden. Foto: Mark Baker/AP/TT


Flera personer har dödats efter att en eller flera skyttar attackerat två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland.

Fyra personer har gripits och enligt polisen har man oskadliggjort flera sprängladdningar.

– Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Polisen har gripit fyra personer, tre män och en kvinna. Men man utesluter inte att fler personer kan komma att gripas. Polisen har även oskadliggjort ett antal sprängladdningar i bilar på flera ställen i staden.

Polisen uppger inte hur många personer som har dödats i attentaten, men säger att det är "ett betydande antal".

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbön i de två moskéerna i Christchurch när minst en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger ögonvittnet som inte vill uppge sitt namn.

Film sprids

På sociala medier sprids en film av vad som påstås vara skytten vid en av moskéerna. Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att avstå från att dela länkar till filmen.

På filmen syns främre delen av ett automatvapen. Gärningspersonen går genom en moské och mejar ner alla som kommer i dennes väg. Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet på Facebook i 17 minuter.

– Jag såg inte skytten för att jag var i rummet bredvid. Men helt plötsligt så hörde vi skott avlossas och människor började springa för sina liv. Jag är fortfarande i chock, säger Mohan Ibrahim, som befann sig i Masjid Al Noor-moskén när gärningsmannen började skjuta, till tidningen.

Han säger att många personer dödats och skadats.

– Du tror att Nya Zeeland är den säkraste platsen i världen, säger han.

Poliser och ambulanser vid en av moskéerna. Foto: Mark Baker/AP/TT

Anti-terrorberedskap

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap.

Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge.

Miljömanifestation i närheten

I närheten av en av moskéerna medverkade många unga i en klimatmanifestation. Den avbröts kort efter skjutningen.

Spelare från Bangladeshs kricketlandslag befann sig inne i en av moskéerna, men lyckades ta sig ut. Matchen mellan Bangladesh och Nya Zeeland, som skulle spelats i Christchurch på lördag, har ställts in.

Enligt UD:s presstjänst finns inte uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

(Emma Gyllestad/TT)