Fukushimachefer frikänns för katastrofen
Från vänster: Tepcos tidigare styrelseordförande Tsunehisa Katsumata och vice cheferna Sakae Muto och Ichiro Takekuro anländer till domstolen i Tokyo på torsdagen. Bilden är ett montage. Foto: Satoru Yonemaru/AP/TT


En japansk domstol har frikänt tre före detta chefer för det företag som drev kärnkraftverket Fukushima, i det enda straffrättsliga målet som väckts efter den svåra olyckan 2011.

Tsunehisa Katsumata, förre styrelseordföranden för kärnkraftsbolaget Tepco, och de båda tidigare vice cheferna Sakae Muto och Ichiro Takekuro riskerade upp till fem års fängelse om de hade dömts.

Åklagarna anklagade männen för att inte ha vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder trots att de känt till riskerna att en tsunami kunde skölja in över verket. Alla har nekat till skuld och Katsumata har förklarat att han aldrig kunnat förutse hur höga vågorna kunde bli.

Ingen har konstaterats död som en direkt följd av den härdsmälta som inträffade när tsunamivågorna, utlösta av en jordbävning, slog in över verket. Åtalet har gällt de drygt 40 människor som dog på sjukhus efter det att de evakuerats på grund av kärnkraftsolyckan.

Frikännandena väcker starka känslor bland dem som samlats utanför rättssalen för att följa utslaget.

– Jag kan inte acceptera detta, utbrister en kvinna som talar inför folksamlingen i en mikrofon.

En grupp demonstranter utanför domstolen i Tokyo protesterar mot vad de beskriver som en "orättvis dom". Foto: Satoru Yonemaru/AP/TT

Åklagare hade vid två tillfällen valt att inte gå vidare med fallet med hänvisning till bristen på bevis. Men ett juridiskt råd som tillsattes 2015 och som bestod av vanliga medborgare beslutade att de tre cheferna borde ställas inför rätta, vilket tvingade fram ett åtal.

(TT-AFP)

Fakta

Fukushima-katastrofen

(TT)

En jordbävning den 11 mars 2011 med magnituden 9,0–9,1 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin.