Forskning: Är kolsyrat vatten bra eller dåligt för kroppen?
Att kolsyrat vatten skulle försvaga benen eller tänderna är överdrivet. Den sockerfria drycken har faktiskt överraskande fördelar för hälsan. Bild: Shutterstock


Kolsyrat vatten är uppfriskande och ett bra alternativ till sockerhaltiga läskedrycker. Det finns dock en oro att det skulle vara dåligt för hälsan. Den här artikeln tittar i detalj på hur kolsyrat vatten påverkar hälsan.

Kolsyrat vatten är vatten där koldioxid i gasform har tillsatts under tryck. Det är det som ger bubblorna i drycken. Oftast tillsätts salt för att förbättra smaken, liksom mindre mängder mineraler.

Kolsyrat vatten är surt

Koldioxid och vatten reagerar kemiskt och bildar kolsyra, som är en svag syra. Den har visat sig kunna stimulera samma nervreceptorer som senap i munnen. Detta ger en brännande, kittlande upplevelse som kan vara både trevlig och irriterande (1, 2).

Kolsyrat vatten har pH mellan 3 och 4, alltså svagt surt. Men det gör inte kroppen surare att dricka kolsyrat vatten.

Njurar och lungor tar bort överflödigt koldioxid. Det håller blodet svagt basiskt, vid pH 7.35-7.45 oavsett vad man äter eller dricker.

Påverkar det tandhälsan?

Eftersom emaljen kommer i direkt kontakt med syran finns en oro att kolsyrat vatten ska vara skadligt för tänderna.

Det finns inte mycket forskning i det här ämnet, men en studie har kommit fram till att kolsyrat mineralvatten bara skadar emaljen lite mer än kranvatten. Mineralvatten var 100 gånger mindre skadligt än en sockerhaltig läsk (3).

I en studie visade kolsyrade drycker stor potential till att förstöra emaljen – men bara när de innehåller socker. En sötad dryck utan kolsyra (Gatorade) visade sig vara mer skadlig än en kolsyrad sockerfri dryck (Diet Coke)(4).

I en annan studie lades prover av tandemalj i olika drycker i upp till 24 timmar. De drycker som var sötade med socker (med eller utan kolsyra) gav avsevärt mer emaljskada än deras light-varianter (5).

Enligt en genomgång av olika studier kan en kombination av socker och kolsyra leda till allvarlig nedbrytning av tänderna (6). Däremot verkar vanligt kolsyrat vatten utgöra liten risk för tandhälsan. Det är bara de sockerhaltiga sorterna som ger skada (7).

Om du oroar dig för tandhälsan så drick kolsyrat vatten till maten eller skölj munnen med vanligt vatten efter att ha druckit det.

Påverkar det matsmältningen?

Kolsyrat vatten kan vara bra för matsmältningen på flera sätt.

Kan förbättra förmågan att svälja

Enligt studier kan kolsyrat vatten förbättra förmågan att svälja både hos yngre och äldre vuxna (8, 9, 10).

I en studie fick 16 friska personer svälja olika vätskor flera gånger. Kolsyrat vatten visade störst förmåga att stimulera de nerver som är kopplade till att svälja (9). En annan studie visade att kombinationen av låg temperatur och kolsyra stärkte de här goda effekterna (10).

I en studie med 72 personer som hade ett ständigt behov av att harkla sig, ledde drickandet av iskallt kolsyrat vatten till en förbättring hos 63 procent av deltagarna. De med de allvarligaste symptomen upplevde störst skillnad (11).

Kan öka mättnadskänslan

Kolsyrat vatten kan också öka mättnadskänslan mer än vanligt vatten efter en måltid. Kolsyrat vatten kan hjälpa maten att stanna längre i magen, vilket kan ge en större upplevelse av mättnad (12).

I en kontrollerad studie med 19 friska unga kvinnor upplevde de en större mättnadskänsla efter att ha druckit 250 ml sodavatten än efter vanligt vatten.

För att bekräfta dessa resultat krävs dock större studier.

Kan hjälpa mot förstoppning

Människor som lider av förstoppning kan få lättnad av att dricka kolsyrat vatten.

Under en två-veckorsstudie deltog 40 äldre människor som hade haft stroke. Hos de som drack kolsyrat vatten ökade den genomsnittliga tarmrörelsen nästan till det dubbla i jämförelse med gruppen som drack vanligt kranvatten.

Dessutom upplevde deltagarna en minskning av förstoppningssymptomen med 58 procent (14).

Det finns också bevis för att kolsyrat vatten kan förbättra andra symptom på magbesvär, så som magsmärtor.

I en kontrollerad studie undersöktes 21 personer med kroniska matsmältningsproblem. Efter 15 dagar hade de som drack kolsyrat vatten en avsevärd förbättring av matsmältningssymptom, förstoppning och tömning av gallblåsa (15).

Påverkar kolsyrat vatten benhälsan?

Många tror att kolsyrade drycker är dåligt för benen på grund av det höga syrainnehållet. Enligt forskning bör man inte lägga någon skuld på kolsyran.

Enligt en större observationell studie med över 2 500 människor var cola den enda drycken som kopplades till betydande lägre densitet av benmineral. Kolsyrat vatten verkade inte ha någon effekt på benhälsan (16).

Till skillnad från kolsyrat vatten och ren läsk så innehåller cola-drycker mycket fosfor.

Forskarna trodde att cola-drickarna kan ha fått i sig för mycket fosfor och otillräckligt med kalcium, vilket ger en potentiell risk för försämrade ben.

I en annan studie drack tonårsflickor kolsyrade drycker och man såg att de hade lägre densitet av benmineral. Forskarna drog slutsatsen att det berodde på att de drack dessa drycker istället för mjölk, vilket resulterade i otillräckligt kalciumintag (17).

I en kontrollerad studie fick 18 kvinnor som hade passerat klimakteriet dricka en liter natriumrikt kolsyrat vatten varje dag i åtta veckor. Det visade sig ge bättre kalciumupptag än att dricka vanligt mineralvatten (18).

Dessutom upptäckte man inga negativa effekter på benhälsan i gruppen som drack kolsyrat vatten.

Påverkar det hjärtat?

Forskning pekar på att kolsyrat vatten kan förbättra hjärtats hälsa, men bevisen är väldigt begränsade.

I en studie fick 18 kvinnor som hade passerat klimakteriet dricka kolsyrat vatten med hög halt av natrium. Det minskade det ”dåliga” kolesterolet, LDL, ämnen i kroppen som tyder på inflammation och blodsockret.

Dessutom såg de en ökning av de ”goda” kolesterolet, HDL (20).

Den uppskattade risken för att få hjärtsjukdom inom tio år var 35 procent lägre för de som drack kolsyrat vatten jämfört med att dricka vanligt vatten.

Dessa resultat kommer bara från en mindre studie. För att kunna dra några slutsatser behövs mer forskning.

Är kolsyrat vatten dåligt för kroppen?

Det finns nu inga bevis för att kolsyrat vatten är dåligt för kroppen. Det är inte särskilt skadligt för tänderna och verkar inte ha någon effekt på benhälsan.

Kolsyrat vatten verkar till och med kunna förbättra matsmältningen genom att förbättra förmågan att svälja och att minska förstoppning.

Det är också en kalorifri dryck som ger en rolig bubblig känsla. Om man gillar det så finns det ingen anledning att sluta med det. Det kan faktiskt förbättra hälsan överlag.

Franziska Spritzler har en BSc i näringslära. Hon är registrerad dietist och utbildar inom diabetes med särskild expertis om kolhydratbegränsad kost för att hantera diabetes och vikt. Artikeln publicerades ursprungligen på Healthline.com

För referenser till forskningsstudier (numrerade) se den engelska originalartikeln.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.