Forskning: Fyra sätt att förebygga Alzheimers sjukdom

Demens: Vad vetenskapen säger

Fysisk träning kan avsevärt minska risken att bli dement. Foto: Shuterstock


I Sverige lider runt 100 000 personer av Alzheimers sjukdom. Över fem miljoner amerikaner är drabbade. Kost, träning och omsorg om sitt mentala liv verkar vara nyckeln till att vända trenden med ökande fall av sjukdomen.

Med tanke på de svindlande kostnaderna och situationen för sjukvården som Alzheimers sjukdom drar med sig är forskare inom medicinen angelägna om att ändra på statistiken. Men än så länge kan läkemedel bara sakta ner sjukdomsförloppet, och de som har godkänts har bara måttligt bättre effekt än placebo. Läkemedlen är också dyra. De är dessutom bara effektiva för vissa patienter och effekten är vanligtvis tillfällig.

I sökandet efter bättre behandling utreds dussintals mediciner för behandling av alzheimer. Läkemedlet Aducanumab, som godkändes av FDA (U.S. Food and Drug Administration) i juni 2021, är utformat så att det ska fästa vid amyloidmolekyler kopplade till de plack på hjärnan som bildas hos alzheimerpatienter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!