Förbättra din tarmhälsa för att minska depression
Ett bättre humör kan bero på en bättre hjärna, vilket ofta betyder en bättre tarm


När kroppen är frisk är hjärnan frisk. Om hjärnan mår dåligt är det rätt svårt att njuta av livet.

När det gäller depression så finns det reaktiv depression och kronisk depression. Reaktiv depression triggas vanligtvis av en traumatisk händelse, såsom att förlora en närstående eller att man inte kan få jobb. Kronisk depression börjar ofta med en reaktiv depression, men det kan också komma som från ingenstans.

Man kan hämma en del effekter av depression med läkemedel en tid, men för att verkligen bli frisk måste man läka tarmen.

Oavsett vilket, så är det mycket svårare och ofta omöjligt att bli av med depression utan en frisk hjärna. Om man inte samtidigt tar hand om hälsan är ofta reaktiv lycka det bästa man kan hoppas på, där nedstämdhet och ångest är standard och det behövs yttre stimulans för att trigga positiva känslor. Olika former av beroende är vanligt hos dessa människor.

En frisk hjärna kräver en frisk tarm

En frisk tarm behövs för att bryta ner mat, ta upp näring, balansera hormoner och förse hela kroppen med en hälsosam mikroflora som förhindrar patogen (sjukdomsalstrande) aktivitet från att sprida sig. 

En ohälsosam tarm leder till dåligt näringsupptag, hormonobalanser, och läcker skadliga, infektiösa mikrober och osmält mat ut i kroppen. Patogener, osmälta matpartiklar, hormonobalanser och brist på ett balanserat näringsupptag leder alla till inflammation.

Om kroppen är inflammerad är också hjärnan inflammerad. Studier har visat att människor med depression har högre nivåer av inflammationsmarkörer jämfört med människor som inte är deprimerade. Kroniskt högre nivåer av inflammation som beror på medicinska sjukdomar är också kopplade till högre nivåer av depression.

Dålig kost skadar hjärnfunktionen även på andra sätt.

Det raffinerade sockret som finns i de flesta processade livsmedel höjer insulinet och triggar frisläppningen av inflammatoriska cytokiner. Även bekämpningsmedel, herbicider, artificiella färgämnen och smaker, och andra kemikalier orsakar problem på många olika sätt. Varje giftig ingrediens skadar vår hälsa på flera sätt, vilket är gifters natur. Men tarmhälsan är vanligtvis den bästa indikatorn på den övergripande hälsan.

Kort sagt, ät sallader, ät ekologiskt, undvik processade och raffinerade livsmedel, och tillaga maten själv.

Man kan hämma en del effekter av depression med läkemedel en tid, men för att verkligen bli frisk måste man läka tarmen. För att läka tarmen krävs mycket råa grönsaker och örter, samtidigt som man rensar kroppen på läkemedel och andra droger, såväl som raffinerade och processade livsmedel. 

Naturligtvis kan man också behöva ta hand om andra saker som leder till depression, men på grund av att viktiga hormoner som också fungerar som neurotransmittorer tillverkas i magen, så är en god tarmhälsa en fysiologisk förutsättning för en frisk hjärna.

Mat som motverkar depression

Det är här många artiklar går igenom fördelarna med lax, färsk ekologisk frukt och grönsaker, gröna bladgrönsaker, nötter, choklad, ostron med mera. Läsarna förväntas välja ut några av sina favoritlivsmedel på listan och börja äta mer av dessa i ett meningslöst försök att må bättre.

Det fungerar inte så.

Sallad är det bästa man kan äta för att läka tarmen och hela kroppen (förutom för det fåtal som har sådant som histaminintolerans), men fortfarande borde målet för alla som håller på att läka sig från kronisk sjukdom vara att börja med dagliga sallader, även om man kanske inte kan börja med det på en gång. Och då talar vi inte bara om isbergssallad och rivna morötter. Sallader ska innehålla minst tio olika grönsaker och några örter. Utöver det bör man fokusera på ekologiskt och mångfald. Och låt inte företag laga maten åt dig.

Kort sagt, ät sallader, ät ekologiskt, undvik processade och raffinerade livsmedel, och tillaga maten själv.

Knäböj och annan träning

Vi är skapade för att sitta på huk. Och det bästa med knäböj är att man kan göra det nästan varsomhelst. I naturen satte vi oss ner på huk för att gömma oss, för att gå på toa, för att plocka upp saker, och vi satt på huk istället för att sitta ner. 

Knäböj masserar och aktiverar organ- och körtelfunktionen, frisläpper positiva hormoner, justerar ryggraden och hjälper till att sätta fart på lymfsystemet.

Annan träning som är bra för att lindra depression är bland annat:

– Löpning: Vi är också gjorda för att springa. Den mänskliga kroppen borde göra knäböj och springa varje dag. Studier visar att konditionsträning ofta är lika effektiv som antidepressiva läkemedel för att behandla depression. Och om du kan nå det där ”lyckoruset” (runners high) som vissa löpare upplever kommer du att vilja göra det om och om igen.

– Vandra i skog och mark: Att vistas utomhus och i naturen har också visat sig i studier kunna matcha eller till och med vara bättre än antidepressiva läkemedel för behandling av depression. När du är där ute, passa då också på att ”jorda dig” genom att koppla ihop dina bara fötter med jorden (om det inte är för kallt).

– Yoga och meditation: Studier har också visat att yoga och meditation kan lindra depression.

– Styrketräning: Det finns betydligt mindre forskning kring fördelarna med viktträning och andra former av styrketräning mot depression, men den lilla forskning som har gjorts ser lovande ut. Och vem som än kan lägga på lite mer än sin kroppsvikt på ryggen när man gör knäböj kan bekräfta hur bra det känns.

– HIIT: Om du vill få ut det mesta möjliga på kortaste tid så finns det inget som slår högintensiv intervallträning (HIIT). Testa det en gång, så kommer du att förstå varför det är en bra träning för att lindra depression.

Andas

De flesta av oss andas snabbt och ytligt. Vi höjer axlarna, drar in diafragma och tar ett andetag som bara fyller den övre delen av lungorna.

Rätt andningsteknik ökar dramatiskt din kraft och mentala klarhet, förbättrar humöret och hjälper kroppen att avgifta sig …

När man andas rätt utvidgas diafragman, magen och hela bröstkorgen, inte bara bröstet. Att andas ut helt är också viktigt. Kom ihåg att du andas in syrerik luft och släpper ut koldioxid och gifter.

Rätt andningsteknik ökar dramatiskt din kraft och mentala klarhet, förbättrar humöret och hjälper kroppen att avgifta sig effektivare (det frisläpps mer gifter genom andningen än genom porerna, urinen och avföringen tillsammans).

Tillskott vid depression

Om du tänker dig att du ska ta näringstillskott för att ersätta en hälsosam kost, så kommer det inte att fungera mycket bättre än att du tar en proteinshake istället för att träna. Självklart kan tillskott hjälpa till att förbättra symtom, men utan rätt kost kan man inte uppnå verklig hälsa.

Men trots allt så visar kronisk depression på att man har en brist i kroppen och patogen aktivitet. De flesta som lider av kronisk depression har också en överväxt av den ibland patogena tarmbakterien Candida. Faktum är att de flesta som har någon form av kroniska problem har för mycket Candida. För allt sådant som rör jäst, mögel eller svamp rekommenderar vi Formula SF722, utöver en hälsosam kost med mycket sallad.

Probiotika

Som vi tidigare sagt är en hälsosam tarmflora nödvändig för hjärnhälsan. Våra symbiotiska bakterier har en nyckelroll för näringsupptaget, hormonproduktion samt för immunsystemets funktion, och vetenskapen har just upptäckt att tarmbakterierna också når hjärnan.

Probiotika kan hjälpa till att få tarmen i jämvikt och kan hjälpa till att förhindra patogena mikrober att frodas. Probiotika är antiinflammatoriskt, och en del studier har visat att probiotika kan lindra depression. Men var försiktig. Förvänta dig inte goda resultat genom att köpa vilken billig probiotika som helst. En högkvalitativ probiotika i kombination med en prebiotisk kost (råa grönsaker) kan hjälpa till att skapa en hälsosam tarmflora, medan en billig probiotika faktiskt kan mata patogenerna och göra mer skada än nytta.

Fettsyror

Vår hjärna består till 60 procent av fett. Vår hjärna, tarm och hela vår kropp behöver en blandning av fetter för att fungera bra. Vi behöver mättade fetter, enkelomättade fetter (omega-9), och fleromättade fetter (omega-6 och 3). En typisk västerländsk kost  innehåller mycket transfetter och härskna fetter som orsakar inflammation. Vissa människor får inte tillräckligt med fetter och de flesta får för mycket av fel sorts fett.

Det bästa är att få i sig de nyttiga fetterna genom en hälsosam kost, men tillskott kan hjälpa till att snabba på läkningen …

En stor norsk studie visade att människor som regelbundet åt torskleverolja var ca 30 procent mindre benägna att visa tecken på depression. Ju längre deltagarna åt torskleverolja desto mindre troligt var de att de uppvisade höga nivåer av depression. I en annan studie med 49 deltagare som hade en historia av självskadebeteende, gavs deltagarna slumpmässigt antingen en dos essentiella fettsyror eller placebo. båda grupperna fick även samtalsterapi. Studien varade i 12 veckor. I slutet förbättrades den grupp som fick fettillskott betydligt mer än placebogruppen.

Många andra studier har visat lovande resultat för behandling av depression, ångest och andra psykiska sjukdomstillstånd med nyttiga fettillskott. Det bästa är att få i sig de nyttiga fetterna genom en hälsosam kost, men tillskott kan hjälpa till att snabba på läkningen och få en nästan omedelbar minskning av inflammation och förbättring av hjärnhälsan.

Tryptofan

Tryptofan är en essentiell aminosyra eftersom den inte kan tillverkas av kroppen. Vi behöver den för anabola processer och produktion av olika hormoner, inklusive serotonin, och levern kan framställa niacin av tryptofan. För dem som har låga serotoninnivåer kan tillskott hjälpa (men låga serotoninnivåer är ett tecken på dålig tarmhälsa). Flera studier har visat att låga tryptofannivåer kan leda till ett depressivt tillstånd och orsaka ångest.

5-HTP rekommenderas vanligtvis framför 1-tryptofan då det går igenom blod-hjärnbarriären och omvandlas till serotonin mer effektivt än 1-tryptofan. Studier har visat bättre resultat för att lindra depression med 5-HTP tillskott.

Selen

En studie med totalt 978 unga vuxna mellan 17 och 25 år undersökte sambandet mellan selen och depression. Deltagarna fick fylla i ett frågeformulär för att rapportera sitt dagliga humör under två veckor, för att fastställa deras nivåer av depression. Blodtester gjordes för att fastställa deras selennivåer. Resultaten visade att när selennivåerna var för låga eller för höga var risken större för depressionssymtom. Studien visade också att lägre koncentrationer av selen var skadligare än högre nivåer.

D-vitamin

Många studier har visat en koppling mellan D-vitaminbrist och depression. Personer med låga D-vitminnivåer hade mycket större risk för depression. Vi rekommenderar att man får daglig solexponering. För dem som bor i ett område där det inte är möjligt att få tillräckligt med solljus, och för dem som är överviktiga, är tillskott av D-vitamin ett bra alternativ.

Vitamin B-komplex

Enligt vissa experter är B-vitaminbrist eller obalans en vanlig orsak till kronisk depression. Vitamin B3, B6, B9 och B12 är alla nödvändiga för en god hjärnhälsa och hormonproduktion. Att bara ta ett B-vitamin under längre tid kan orsaka en obalans som kan vara skadligare för hälsan än att man har låga nivåer av de flesta eller alla B-vitaminer. Ett dåligt upptag av B-vitamin är ett tecken på dålig tarmhälsa.

Ashwaganda

I en studie gav man labratorieråttor imipramin (ett vanligt anti-depressivt läkemedel) eller Ashwaganda (även känd som indisk ginseng), och resultaten var i stort sett identiska. I en annan studie visade sig Ashwaganda fungera lika bra som diazepam mot depression och ångest orsakad av social isolering. Ashwaganda är ett effektivt anti-depressivt medel utan de allvarliga bieffekterna som de vanliga läkemedlen har.

Rysk rot

Rysk rot, eller Sibirisk Ginseng som den också kallas, har en milt lugnande effekt och stödjer binjurarna samt hämmar stresshormonerna. Samtidigt som den här örten kan vara en gudagåva för vissa, så kan den också vara överstimulerande och kontraindicerad för andra, särskilt för de med mycket högt blodtryck.   

Helig basilika

Helig basilika är välkänd för sin förmåga att minska inflammation, stress och oro, och den kan hjälpa till att lindra depression. Forskning har visat att helig basilika minskar mängden kortisol som frisläpps under stressiga händelser.

Macarot

Macarot kallas ibland Peruansk ginseng, och har visat sig hjälpa till att minska depression och ångest. En studie jämförde postmenopausala kvinnor som tog makaron med de som tog placebo. Studien visade en betydande minskning av ångest och depression, samt sexuell dysfunktion efter macakonsumtion.

Johannesört

Johannesört har kallats för ”naturens antidepressiva”. Den är ett mycket populärt alternativ till antidepressiva läkemedel hos dem som arbetar med depression. En mängd studier har visat att den här örten kan vara lika effektiv som medicin mot mild till måttlig depression. Den kan sannolikt även hjälpa vid allvarlig depression, men det har inte gjorts tillräckligt många studier på detta än.

Sammanfattning

Inga läkemedel kan behandla kronisk depression för alltid, och detsamma gäller även för tillskott. Det finns också många olika näringsbrister som kan leda till depression. Att ta ett eller ett par tillskott kan hjälpa för en tid, men man kommer inte att komma åt grundorsaken utan livsstilsförändringar.

Om du lider av depression, börja då att laga din mat själv, läk din tarm, gå ut och rör på dig, och jobba hårt för att må bra. Jag vet att det kan vara lättare sagt än gjort. Jag har sjäv gått igenom det. Jag har anlag för depression och har haft en del katastrofala förluster i mitt liv. Jag rekommenderar små steg. Och tarmhälsan är av största vikt!

Michael Edwards är grundare av och chefredaktör på Organic Lifestyle Magazine. Artikeln publicerades ursprungligen på OrganicLifestyleMagazine.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.