Fartyg på grund utanför Åland – evakueras
Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. Runt 280 personer finns ombord på fartyget – men ingen ska ha kommit till skada. Foto: Niclas Nordlund/Lehtikuva/AP/TT


Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. 280 personer fanns totalt ombord på fartyget och samtliga passagerare har nu evakuerats. Ingen person kom till skada i samband med händelsen.

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen. Omkring 200 resenärer fanns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. En majoritet av passagerarna kommer från Finland och Sverige.

Ingen person har skadats och samtliga passagerare har förts till fast mark på Åland.

– De har samlats i en skola i Mariehamn. Där har vi vår personal på plats och tar hand om dem. Det finns rutiner för sådana här händelser, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till TT.

Enligt henne var det aldrig någon panik ombord. Nu arbetar Viking Line med att få passagerarna till Sverige respektive Finland.

– Vi försöker hitta en lämplig lösning. Det finns lite olika alternativ, men det gås igenom nu. Man kan till exempel ta Viking Grace till Stockholm som går sent i kväll, säger Boijer-Svahnström.

Ett Viking Line-fartyg har gått på grund utanför Åland. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oklart varför

TT: Vet ni vad som orsakade olyckan?

– Nej, det måste vi utreda. Jag vågar inte spekulera i vad det kan vara. Det får vi se, säger Boijer-Svahnström.

Enligt Sjöräddningscentralen i västra Finland fanns ett tiotal enheter på plats för att evakuera passagerarna och delar av besättningen från Amorella. Evakueringen skedde via Amorellas bildäck dit passagerarna gruppvis tog sig för att nå de mindre räddningsbåtarna.

Amorella står på grund nära ön Järsö.

– Skadorna ska utvärderas och undersökas av dykare. Sedan ska fartyget transporteras bort så småningom, men det finns ingen tidtabell för detta. Vi har prioriterat passagerarna först, säger Johanna Boijer-Svahnström.

"Oroligt i början"

Eva Vaihinen, en av passagerarna på båten, berättade för Expressen att det hördes ett högt skrap i samband med grundstötningen. Men hon beskrev stämningen ombord på fartyget som lugn.

– I början var det lite oroligt för alarmet gick i gång. Då var det en del som var väldigt rädda. Men nu är alla lugna och väntar. Jag antar att de inte kartlagt hur stor skadan är ännu, sade hon till tidningen.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.

(Robin Salomonsson/TT)