Experter skeptiska mot att epidemin i Kina skulle vara under kontroll
En kinesisk vakt kontrollerar temperaturen på två personer på väg in till ett affärsområde i Peking, den 11 mars, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images


Wei vaknar var och varannan timme när hon försöker sova, diarrén håller henne vaken större delen av natten, och hon har en ihållande bitter smak i munnen.

Wei, en av alla millenials i Wuhan, epidemins epicentrum, har haft en malande tanke i sinnet sedan den 18 januari, då hon kom hem och kände sig sjuk efter att ha spenderat kvällen på en bar – är hon smittad av det nya coronaviruset? Men efter tre röntgenundersökningar och två tester – som alla visade negativt – är hon fortfarande bara ett ”misstänkt” fall.

Många av Weis vänner sitter i samma båt som hon. Xia, till exempel, har torrhosta och sömnsvårigheter. En annan som hade liknande symtom som Wei utvecklade senare kalkavlagringar i lungorna och diagnosticerades med COVID-19. Hon befinner sig nu i ett allvarligt tillstånd.

”Ingen bryr sig om oss”, berättar hon för Epoch Times i en intervju. Wei har inte de vanliga symtomen med feber och hosta, men har inte tillfrisknat från sin mystiska sjukdom.

Är dessa människor verkligen fria från smittan?

Wei har en vän vars lungröntgen såg ut som ”frostat glas” (groundglass-förändringar är ett vanligt kliniskt drag hos COVID-19 patienter), men testade negativt för viruset åtta gånger. 

– Wuhan är kontrollerat. Man har ingen chans att bli diagnosticerad. De [myndigheterna] hittar på data och testerna kommer att visa negativt, oavsett vad, säger Wei.

Provisoriska sjukhus

Samtidigt kvarstår frågan om vad som kommer att hända med alla de patienter som nu skrivits ut när de provisoriska sjukhusen har stängt. Det sista stängde den 10 mars.

Dessa sjukhus sattes upp i stadens sportarenor, utställningscentra och gym, för att behandla det växande antalet patienter. Men den här månaden meddelade stadens myndigheter att färre patienter togs in, och att anläggningarna därför inte längre behövdes.

Epoch Times intervjuade tidigare patienten Fu som var intagen på ett provisoriskt sjuhus i Hanyangdistriktet i Wuhan tillsammans med 900 andra patienter. Hon hade milda symtom av COVID-19 och blev utskriven den 28 feburari, men den 10 mars fick hon en diagnos som visade att det fanns vita partier i båda lungorna, samt skador på artärer, lever och gallblåsa.

Fu talade med 20 andra patienter som skrevs ut samtidigt som henne, trots att de alla hade liknande lugnskador.

En andra smittvåg?

Under de senaste veckorna har Kina rapporterat att antalet smittade minskar. I tio dagar i rad, fram till den 15 mars, rapporterade kinesiska myndigheter att inga nya fall uppkommit i någon region utanför Wuhan. Den 16 mars rapporterade myndigheterna 21 nya fall i hela landet, varav 12 hade importerats från utlandet.

”Om allt går väl kan landet vara helt fritt från nya smittade omkring den 20 mars, och företagen i Wuhan kan återuppta sin produktion om ett par veckor”, sade Li Lanjuan, seniorexpert vid Kinas folkhälsomyndighet, till kinesisk statsmedia.

Sedan slutet av januari har myndigheterna i Hubeiprovinsen, där Wuhan är huvudstad, haft strikta nedstängningsåtgärder, och all lokaltrafik och vägar har varit stängda.

Men den här månaden har delar av Hubeiprovinsen lättat på restriktionerna. Även Wuhan meddelade att de skulle börja tillåta människor att resa tillbaka till staden igen, förutsatt att de satte sig i karantän i hemmet i 14 dagar på egen bekostnad.

Internationella experter har ifrågasatt om det minskande antalet smittade kan fortsätta.

– När landet nu sätter fart på sin ekonomi och börjar interagera med världen finns en fara för att viruset kommer att återuppstå, säger Laurie Garrett, epidemiexpert och utrikespolitisk skribent, till Epoch Times i ett e-mail.

Dr. Anthony Fauci, chef vid USA:s nationella institut för allergi- och infektionssjukdomar, sade nyligen i en intervju att amerikanska myndigheter håller uppsikt över vad som händer i Kina när nedstängningsåtgärderna lättar och människor börjar återgå till sina normala liv.

– Förhoppningsvis kommer det att hålla sig lågt, men det kan hända att det ökar igen, säger Fauci.

Chen Bingzhong, tidigare tjänsteman på Kinas nationella hälsomyndighet, säger att myndigheterna bara är intresserade av att få tillbaka folk till sina arbeten för att få igång produktionen, men att det innebär en stor risk.

– Många människor är asymtomatiska och testas inte, så de här människorna är osynliga just nu. När tiden är inne kan de orsaka ett andra utbrott.

Bingzhong ställer sig också mycket skeptisk till de kinesiska sjunkande siffrorna.

– Jag anser att det här är omöjligt. Det är en sådan allvarlig sjukdom, de förfalskar helt enkelt data.

Epoch Times har tidigare fått ta del av interna regeringsdokument som beskriver hur myndigheterna underrapporterar bekräftade diagnoser och förstör relevanta data. 

Restriktioner fortsätter

Myndigheterna har också hintat om ett allvarligare utbrott.

I Peking meddelade stadens utbildningsmyndighet den 17 mars att alla skolor kommer att fortsätta att hålla stängt till följd av viruset.

Människor som är aktiva på internet har också delat en video om vad som verkade vara myndighetspersonal som rengjorde en vägskylt daterad till den 12 mars med texten, ”Alla motorvägar ut från Hubeiprovinsen är avstängda.”

Det kinesiska kommunistpartiets mörkning och dåliga hantering av utbrottet gjorde det möjligt för viruset att spridas över hela Kina och skapa en global pandemi. Situationen blir allt allvarligare i resten av världen, och flera länder med starka band till Kina, såsom Italien, Iran och Sydkorea har drabbats särskilt hårt. Läs mer här

Se mer uppdaterad information om pandemin i videon nedan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.