Etikettdoktorn Mats Danielsson: Etikettsreglerna är verktyg för att bry sig om andra
Hur ska man klä sig? Vad kan man ta med sig? Vett och etikett handlar om omsorg om andra.


Etikettsreglerna förändras med tiden och vissa saker kommer tillbaka. Mats Danielsson föreläser och svarar på frågor om vett och etikett, och han ser ett stort intresse i alla åldrar. Men vad handlar det egentligen om?

Vett och etikett handlar inte bara om hur man ska duka och skåla vid bordet.

– Många tror att det handlar om gamla ”högborgerliga traditioner”, men så är det ju inte. Det handlar om en ledstång genom livet, säger Mats Danielsson, med alias ”Etikettdoktorn”.

Det handlar om andra människor. Det är etikettens grundregel: att bry sig om andra.

- Mats Danielsson, expert på vett och etikett

Många han möter tror att reglerna är till för att man inte ska göra bort sig, men han förklarar att det är en hjälp för att kunna umgås med varandra på ett bra sätt även när vi inte känner varandra innan.

– Det handlar om andra människor. Det är etikettens grundregel: att bry sig om andra.

Mats Danielsson. Foto: Fem punkter AB

Tonårsintresset växte i det dolda

Sedan Mats var tonåring har han intresserat sig för etikettsfrågor. Hemma fick han lära sig vanligt ”hyfs”, som att tacka för maten, ta gamla människor i hand och att inte säga ”du” till äldre. När han sedan började läsa en bok i ämnet upptäckte han att det fanns en historia bakom allting.

Han ville lära sig mer. Men att intressera sig för vett och etikett låg inte alls i tiden. När Mats gick ut gymnasiet 1976 fanns kulturen från slutet av 1960-talet, med fritt sex och frisläppthet, berättar han.

– Det var ett annat synsätt då. Det var inget man pratade om, men en tonåring på 70-talet hade väl inte så stor självkänsla att man ställde sig emot allt.

Så Mats tog studenten i t-shirt och höll sitt intresse för sig själv.

Logik bakom reglerna

Genom åren har han samlat på sig åtta hyllmeter böcker om vett och etikett. Den äldsta boken gavs ut 1795. Tiderna är andra nu och Mats, som föreläser och svarar på frågor i ämnet, ser ett stort intresse för vett och etikett.

Många vill göra ”rätt” enligt etikettsreglerna, men skäms för att visa sin okunskap. Därför ställer de sina frågor anonymt.

Många vill göra ”rätt” enligt etikettsreglerna, men skäms för att visa sin okunskap, berättar han. Därför ställer de sina frågor anonymt.

Reglerna har sina olika ursprung i historien och det finns en logik bakom varje regel. När man känner till bakgrunden så blir det lättare att förstå.

Att man inte ska ha armbågarna på bordet vet de flesta, men kanske känner man inte till varför. Mats berättar att anledningen är att bredden på varje kuvert på en middag är 60 cm och sätter man armbågen på bordet så tar man av grannens plats.

– Etikett är att man tänker på någon annan. Det är inte så konstigt: ”Jag bryr mig om dig”.

Varje person får 60 cm vid bordet.

En annan fråga är vilken hand man ska ha gaffeln i. Varför kan den vänsterhänte inte flytta besticken så att gaffeln hamnar i höger hand och kniven i vänster hand? Det går bra om det finns utrymme, säger Mats.

– Men om du byter så kan du krocka med bordsgrannens armbåge om ni använder kniven samtidigt. Det är oftast inte svårare än så här.

När man inte följer reglerna

Om man inte känner till eller inte bryr sig om etikettsreglerna, vad händer då?

– Om man är påläst och kan vett och etikett riktigt bra, då vet man också när man kan avstå från den.

Det handlar om vilken situation man hamnar i.

Generellt säger Mats att det är ”Gästen som gör festen”. Om man struntar i etiketten och bara fokuserar på sig själv så kan man göra värden eller värdinnan besviken. Svarar man till exempel inte på inbjudan så är man otrevlig mot en person som har varit vänlig och bjudit in dig.

Vad händer om man inte bryr sig om klädkoden på ett bröllop?

– Då visar du brudparet att du inte har någon respekt för deras önskan om att de vill ha en viss formell stämning på deras största dag i livet.

Han jämför med en begravning, där man knappast skulle tänka sig att gå i ljusa byxor och röd kavaj för att man har rätt att visa vem man är.

Det är respektfullt mot värden eller värdinnan att följa den klädkod de angett.

Etiketten förändras med tiden

– Det handlar mycket om folkvett, och det ligger i tiden. Idag är det okej att ha ett stort och fint bröllop, idag är det okej att ha frack i samband med ett större jubileum eller fest.

I andra sammanhang har etikettsreglerna lättat, begravningar är ett exempel, berättar Mats.

Tiderna förändras och det gör etiketten också. Det går i vågor, säger Mats. Ett exempel är slipsen. När han började resa i affärer var det inte tal om att stå framför folk och prata utan slips, men nu är det annorlunda.

– Nu är hela garderoben full med slipsar, men det är bara i formella sammanhang som jag använder slips. Jag går aldrig till en kund i slips, men när jag ska föreläsa om etikett, då kan jag ta på mig frack och fluga.

Sedan kan det finnas annat i historien som kan inspirera oss och som vi ska plocka upp igen.

Mats kommer i kontakt med många människor i sitt yrke och han tycker att vi generellt sett är bra på att följa vett och etikett, och det gäller i alla åldrar.

Förr fick man lära sig detta genom sina föräldrar och släktingar. Det gör många fortfarande, men nu saknar en del den bakgrunden i kanske två generationer, berättar han. Då får man leta upp informationen och när det gäller sakfrågorna kan man fråga till exempel Mats.

Gåvor vid bjudningar är en fråga om vett och etikett. Att ge blommor till värdparet brukar uppskattas.

Mats Danielsson är en flitigt anlitad expert på vett och etikett. Hans alter ego ”Etikettdoktorn”, har Sveriges Radio lanserat då han är intresserad av vett och etikett och har arbetat med läkare i läkemedelsindustrin. Han började intressera sig för etikettsfrågor redan som ung och äger Sveriges största samling litteratur i ämnet. Han håller föreläsningar och ger råd i media i etikettfrågor och framgångsrikt bemötande. Läs mer på hans webbsida.