En kopp choklad om dagen förebygger influensa


När vinterinfluensan slår till kan suget efter varm choklad vara en god hjälp för hälsan.

Naturen är fascinerande. När vi blir kalla av kallt och torrt väder och influensasäsongen har börjat blir vi sugna på varm choklad. Det har visat sig att det där suget efter choklad kan vara kroppens sätt att säga vad vi behöver.

Enligt en japansk studie kan en kopp varm choklad om dagen i influensatider vara precis vad vi behöver för att undvika influensan och hålla oss friska.

Studien gjordes i tre delar: med celltester, djurförsök och tester på människor.

I celltesterna upptäckte de att kakaoextrakt förhindrar influensan från att få grepp om njurceller från hundar. Cellerna hade infekterats med mänskligt influensa A (H1N1, H3N2) och B-virus, liksom fågelinfluensavirus (H5N1, H5N9).

I djurförsöket fick möss kakaoextrakt i fyra dagar innan de blev infekterade med influensaviruset. Kakaoextraktet hade en förebyggande effekt och ökade signifikant mössens överlevnad.

Mössens dagliga dos kakao motsvarade två till tre koppar 10-procentig kakaodryck. Med andra ord var mängden nära det som en person normalt skulle få i sig i en mugg varm choklad.

Sedan testade forskarna sina upptäckter i människor. De delade upp 123 människor i två grupper, där båda fick vaccin mot influensa A (H1N1)-virus.

Under tre veckor före och efter vaccinationen fick den ena gruppen dricka en mugg varm choklad varje morgon. Drycken finns till försäljning i Japan (Kakao 2 Bai) och innehåller 360 mg kakaopolyfenoler per kopp. Kontrollgruppen drack ingen choklad.

Efter två veckor skilde sig nivån av antikroppar mot A-viruset (H1N1) inte signifikant mellan de två grupperna. Däremot hade den chokladdrickande gruppen mer aktivitet hos de naturliga mördarcellerna (NK). NK-cellerna identifierar och eliminerar celler som är infekterade av influensavirus för att hindra att viruset sprider sig.

Med andra ord är aktiviteten hos NK-cellerna en signal för kroppens naturliga immunitet. Å andra sidan visar den vaccininducerade ökningen av antikroppar inte nödvändigtvis den verkliga immuniteten mot en infektion eftersom de inte visar direkt på effektiviteten.

Att kakaokonsumtionen signifikant ökade aktiviteten hos NK-cellerna i jämförelse med kontrollgruppen pekar på att det kan förhindra infektion av influensavirus genom att stimulera den naturliga immuniteten och därmed ge verkligt skydd mot influensa.

Tidigare har andra studier kommit fram till att kakao höjer aktiviteten hos NK-celler mot cancerceller. De japanska forskarna tror att deras upptäckt när det gäller aktiviteten hos NK-celler kan peka på att kakaopolyfenoler och särskilt procyadiner i kakao kan vara effektiva för behandling och förebyggande av tjocktarmscancer och hepatit B-virus hos människor.

Hur fungerar kakao mot influensa?

Enligt forskarna fungerar kakaon på tre olika sätt.

Det hämmar viruset från att binda till målceller, så som de såg i sin cellstudie.

Kakao aktiverar den naturliga immuniteten. I studien på människor såg de att kakao förstärkte immunsvaret från influensavaccinet. På det viset gav det ett starkare skydd mot infektion av influensaviruset och att få sjukdomen.

Att dricka varm choklad har en anti-inflammatorisk effekt. Forskarna tror att den ökade överlevnaden av möss som fick kakao kan ha berott på att virusinfekterade celler eliminerats tidigt och att anti-inflammatoriska effekter förstärkts på inflammationsplatsen.

Dessutom finns ytterligare ett sätt som choklad bekämpar influensan på.

Precis efter att man har druckit varm choklad finns dess läkande substanser i munnen, svalget och genom matsmältningssystemet i sådana koncentrationer att det kan hämma infektion, tror forskarna. Substanserna fungerar genast och under en tid efter konsumtionen. De finns dessutom precis på de ställen där virusen mest troligt finns.

En del av de här substanserna är polyfenoler i kakaon. Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter som har antibakteriell verkan på många sätt.

Men även när forskarna tog bort polyfenolerna från kakaon var de återstående substanserna fortfarande verksamma.

Dessa var bland annat:

- den bittra substansen teobromin

- lignin, en kostfiber

- fria fettsyror

- mineraler som järn, koppar och zink

Kakao är bra på fler sätt, faktiskt har den över 40 goda effekter på hälsan och har kallats det ultimata medicinska livsmedlet.

Här är några av kakaons goda egenskaper:

- lättar på stress och sänker blodtrycket

- bättre för hjärtat än statiner

- bränner bukfett

- minskar risk för diabetes

För att läsa mer om andra hälsofördelar med att äta kakao, se GreenMedInfo om chokladens fördelar för hälsan.

När du väljer choklad istället för en influensaspruta se till att chokladen är:

1. Minst 70 procent kakao. Ju mörkare choklad desto mindre tillsatt socker. Och sockret kan vara skillnaden mellan hälsosam choklad och skräpmat.

2. Rå. Ju mer kakaon har blivit bearbetad, desto mer polyfenoler och flavanoler har blivit förstörda. Så den bästa källan till antioxidanter från choklad är den råa, obearbetade, mörka chokladen. Rå kakao har faktiskt den högsta koncentrationen antioxidanter bland alla livsmedel.

3. Ekologisk. Icke ekologisk kakao kan innehålla rester från det farliga bekämpningsmedlet glyfosat (den aktiva ingrediensen i Roundup) och andra bekämpningsmedel som används i konventionell odling.

4. Fair trade. Icke ekologisk kakao säljs ofta oschysst och har till och med kopplats till barnarbete.

Artikeln publicerades ursprungligen på GreenMedInfo.com

 

Apan har en liten unge i sin famn – men det är inte en apunge

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?