Ekofrisörskan: Så försvann flinten på naturligt sätt
För bra hårväxt krävs syre i hårbotten. Därför är det risk att de som använder mössa eller keps mycket får glesare hårväxt. Foto: Lesly B. Juarez


Många som har fått glesare hår kan få bättre hårväxt på naturligt sätt, menar naturfrisörskan Jenny Rinander. Det kan räcka med att få igång blodcirkulationen i hårbotten och se till att man får tillräckligt med syre där.

En av Jennys kunder hade en begynnande flint, men hade bestämt sig för att göra något för att få tillbaka hårväxten.

– De som är flintskalliga är ju väldigt hårda i hårbotten. Det han har gjort är att få igång blodcirkulationen där.

Jag märker väldigt stor skillnad på dem jag säger åt att börja borsta. Då växer håret bättre och de får tjockare hår, det hjälper.

Jenny Rinander, naturfrisör

Hon berättar att han började borsta med en svinhårsborste, hela hårbotten. Och så tränar han yoga, med övningar där han står på huvudet. Det här gör han varje dag. Tidigare hade han några hårstrån på en begynnande flint. Nu har hela håret blivit tjockare.

­– Är hårbotten för hård så växer håret sämre.

Tre olika sorters svinhårsborstar. Foto: Eva Sagerfors

Det finns olika orsaker till att hårväxten blir sämre. Om det finns släktingar som har en flint så är det troligt att det är genetiskt. Stress och sjukdom kan förstås påverka att man blir tunnhårig, säger Jenny, men också att man inte borstar hårbotten.

– Jag märker väldigt stor skillnad på dem jag säger åt att börja borsta. Då växer håret bättre och de får tjockare hår, det hjälper.

Den som har bra hårväxt behöver se till att hårbotten får syre, annars kan hårväxten försämras och man kan bli tunnhårig av den anledningen. Har man till exempel keps på sig hela tiden så blir det för tätt och man får en sämre miljö i hårbotten. Borstar man håret så får man in luft till hårbotten.

Jenny Rinander tror att regelbunden borstning av hårbotten kan avhjälpa många problem. Foto: Eva Sagerfors

Jennys tips för att få bättre hårväxt och för att förebygga är att borsta, gärna hundra tag om dagen. Hon rekommenderar att använda en borste med naturborst, hellre än en med plaststrån eller metallpiggar, eftersom plasten och metallen sliter på håret.

­– Borstar du från hårbotten och ut så drar du ut fettet och orenheter från hårbotten ut i håret och du får också igång blodcirkulationen.

 

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.