Einar Askestad: Hyllningsskrift till en samtida tonsättare

Valv bakom valv oändligt: Om tonsättaren Fredrik Sixten

Rasmus Dahlstedt har skrivit en bok full av charm och humor. Foto: Sofia Drevemo


Skådespelaren, sångaren och författaren Rasmus Dahlstedt har skrivit en bok om en spännande samtida tonsättare. Porträttet av prästsonen från Skövde är både inträngande och ömsint och ger inblickar i den svenska konstmusikens värld.


För att samla mig till att skriva denna recension tar jag en promenad i den medeltida staden. Böcker är sina egna världar, ibland enkla och vilsamma, ibland snåriga och svårgripbara. Läsningen av Rasmus Dahlstedts bok om tonsättaren Fredrik Sixten förenar till synes oförenliga ting; så många intryck, tankar och frågeställningar trängs i mitt huvud att lite frisk luft nog är nödvändigt.

Bland ruinerna av kyrkor, genom trånga gränder och över ödsliga torg går mina steg. Ett litet plakat på en mur fångar mitt intresse. S:t Mikaels kyrka. Ärkeängeln, som stod Gud närmast. Allt jag ser är en parkering. Kyrkan är borta, endast skylten påminner om vad som här låg en gång. Av en slump påträffades år 1968 en del av grundstommen till kor och långhus. En sedan århundraden bortglömd kyrka från 1200-talet, innanför murarna, där vi parkerar bilen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!