Dr. Sanna Ehdin: Dina 7 styrkor mot stress
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Att utveckla en inre motståndskraft, eller resiliens, är viktigt för att bättre kunna hantera stress och svårigheter i livet. Foto: Pixabay


Den nya begreppet “resilient” eller “resiliens” betyder motståndskraft (mot stress) och det visar sig att människor som är bättre på det här, klarar sig bättre vid tuffa utmaningar och prövningar. Det är dessutom personliga styrkor som du kan träna upp, så att du är bättre förberedd när det hettar till. Nedan listas de 7 styrkorna som utgör den personliga motståndskraften.

Undersökningar visar att de som har sämst motståndskraft mot stressande utmaningar är de personer som är mest självupptagna eller egocentriska — anledninge är att de tar saker personligt. Det är nämligen centralt att kunna skjuta problemet ifrån sig för att kunna se klart på det, och därmed lättare kunna hantera det. Distansen är nödvändig för att inte konsumeras av det. Så hur pass personligt man tar det som händer – eller kan skjuta det ifrån sig – är avgörande för motståndskraften.

Humor är viktigt, och motståndskraftiga människor letar efter skäl att skratta i det vardagliga. Humor är avstressande.

Det är också därför som personer som överlever naturkatastrofer klarar sig bättre än de människor som överlevt attacker riktade mot dem personligen. Lagom dos av utmaningar gör att man bygger upp en individuell styrka. Resilienta människor försöker inte kontrollera sina liv, däremot lär de sig att tygla sina egna reaktioner. Man gör övningar för att skapa och behålla ett lugnt sinne — med hjälp av exempelvis meditation, mindfulness och blissful mind-metoden.

Det är viktigt är att undvika negativa utlopp för stressen. Det kan vara frestande att maskera eller bädda in din smärta med alkohol, droger, lugnande medel, smärtstillande eller andra ämnen, men det är som att sätta ett plåster på ett djupt sår. Fokusera istället din kraft på att ge kroppen resurser för att hantera stressen, försök inte att eliminera känslan av stress helt. Våga känna och därmed öppna upp för att växa!

“Resilienta” människor söker hjälp från andra när det blir för stressigt och jobbigt. De känner kanske av stressen precis lika mycket som alla andra men de är bättre tränade på att handskas med det (har bättre hanteringsmekanisemer). Personer med god motståndskraft ser att dåliga saker kan hända för bra människor, så de blir inte överväldigade av stress när saker går fel eller vid motgångar. De litar på att de kan klara av att hantera även dåliga situationer.

Nyckeln är att kunna skjuta det (stressen) ifrån sig så att den kan hanteras.

Faktum är att lite stress är bra och nödvändigt för oss! För fördelen med stress är att den hjälper oss att överleva. På kort sikt gör den det möjligt för vårt system att klara av mer än vi behöver klara av, och på lång sikt kan stress motivera oss att göra bättre ifrån oss med det arbete som vi bryr oss om.

– Judith Orloff, psykiatriker vid UCLA i Kalifornien 

De sju styrkorna som utgör motstånskraften (resilience)


1. Oberoende

Att hålla en känslomässig och fysisk distans till källan för traumat. Inte ta det personligt.

2. Relationer

Förmågan att attrahera, knyta an och skapa meningsfulla band till andra människor.

3. Insikter

Fråga dig själv de tuffa frågorna – om dina styrkor, svagheter, och vilken roll du själv spelar i dina problem – och ge dig själv ärliga svar. 

4. Initiativ

Ta kontroll (ledning) över dina problem, låt dem inte styra dig.

5. Moral/andlighet

En stark känsla av värden och ens egna självvärde (självkänsla).

6. Kreativitet

Att kunna ge mening till dina svåra upplevelser och smärtsamma känslor. Att se tuffa utmaningar som tillfälliga och övergående, och att de leder till personligt växande.

7. Humor

Att kunna finna det komiska även i jobbiga och tragiska saker.

Detta enligt Steven J. Wolin, MD, klinisk professor i psykiatri vid George Washington University, co-director of Project Resilience and co-author (with Sybil Wolin, PhD) of The Resilient Self: How Survivors of Troubled Families Rise Above Adversity

“Livet blir inte lättare eller mer förlåtande, utan det är vi själva som blir starkare och mer motståndskraftiga.”

– Steve Maraboli

Fyll i det här frågeformuläret (eng.) för att finna hur bra din motståndskraft är!

Dr. Sanna Ehdin

Lär och lär mer:
· Building your resilience, American Psychology Ass.
· Why Stress May Be Good for You
· Resiliens : risk och sund utveckling (om barn)

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.     

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.