Doktor Kong om benskörhet
Osteoporos orsakar gradvis förlust av bentäthet och styrka. När bröstkörtlarna påverkas kan det finnas en gradvis kollaps av ryggkotorna. Detta resulterar kutryggighet. Foto: Anatomy & Physiology, Connexions Web site.


Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Benskörhet är en sjukdom som innebär minskad benstyrka, vilket ökar risken för benbrott. Benskörhet är den vanligaste orsaken till benbrott hos äldre. Benskörhet är vanligt, och orsakar nästan 200 benbrott varje dag i Sverige.

Varför är då benskörhet så vanlig i Sverige? Är det D-vitaminbrist som många tror?

Enligt flera oberoende studier ger inte Sveriges nordliga läge D-vitaminbrist. Det finns heller inte vetenskapligt stöd för den allmänna uppfattningen att D-vitamintillskott förhindrar benskörhet, eller osteoporos. 

Enligt kinesisk medicin, bestäms skelettets situation av njurens system. Benskörhet uppstår på grund av att njurens system är svagt. Mjältens system spelar också en roll, eftersom mjältens system har stor betydelse för matsmältningen. Om mjältens system är svagt påverkas förmågan att ta upp näring som stödjer skelettet.

Förebyggande och behandling är att skydda och stödja njurens och mjältens system. Äldre patienter behöver också inta animaliskt kollagen för att kompensera för kollagenförlusten.

Det finns studier i Kina som visar på att stöd till mjälten och njuren kan ha positivt resultat för patienter med osteoporos.

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se Doktor Kong håller också kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida