Delstaternas lagstiftare kan avgöra valet
Kampen om Vita huset är inte över än och kan komma att avgöras på ett minst sagt oväntat sätt, varnar Nancy Pelosi sina kollegor för. Foto: Andrew Harnik/AP/TT-arkivbild


Kommer ingen av de amerikanska presidentkandidaterna upp i 270 elektorsröster avgörs presidentvalet i kongressen, där varje delstat har varsin röst. Då republikanerna har övertaget i flest delstater innebär det sannolikt att Trump blir omvald.

Redan i september sade Donald Trump till sina anhängare att valet till slut skulle kunna avgöras i kongressen där han i så fall skulle ha en fördel.

”Vi har en fördel om det skulle hamna i kongressen. Förstår alla det? Jag tror det är omkring 26 mot 22 eftersom varje stat har en röst. Så vi har faktiskt en fördel.”

Samtidigt uppmanade också Nancy Pelosi, talman i representanthuset, demokraterna att förbereda sig för den möjligheten.

”Om inte Trump kan vinna vid valurnorna kommer han vilja att representanthuset utser honom till president”, skrev Pelosi i brevet till demokraterna.

Komplicerad situation

Paul Engel, föreläsare och författare till boken ”The Constitution Study”, förklarar hur saker och ting skulle kunna utvecklas.

– Tekniskt sett har vi ännu inte haft något presidentval. Det enda vi har haft är ett val av elektorer.

Elektorerna kommer att ge sina röster för att avgöra vem som ska bli president den 14 december.

Men situationen har blivit komplicerad med en mängd anklagelser om valfusk och tvister som pågår i ett flertal delstater.

– Det finns deadlines då delstaterna måste utse sina elektorer och underrätta kongressen om valen för att de ska vara giltiga. En sak som nu kan hända, om valet fortfarande inte är klart, och om det tillåts enligt federal lag, är att den lagstiftande församlingen i delstaterna kan säga: ’Okej, det här valet är en enda röra, vi måste ta vårt ansvar och utse elektorer.’ Lagstiftarna i delstaterna har den slutgiltiga makten över valet av elektorerna”, tillade Engel.

I många delstater där de flesta medier har utsett Biden till vinnare med liten marginal är den lagstiftande församlingen kontrollerad av republikaner. Bland dessa delstater finns Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Arizona och Georgia.

I det här fallet kommer kongressen att behöva besluta om huruvida dessa röster ska räknas. Om de inte räknas kan man hamna i en situation där ingen kandidat får de 270 elektorsröster som krävs för att bli president.

– Om ingen av kandidaterna får absolut majoritet hamnar beslutet om vem som ska bli president hos representanthuset, och valet av vicepresident hos senaten. Här kommer dock nästa intressanta aspekt.

– När representanthuset röstar om presidentposten så sker det inte genom representanthusets medlemmar utan det delegeras från delstaten. Med andra ord får varje delstat bara en röst.

”Gott om bevis för fusk”

Detta innebär att delstater som Kalifornien och New York bara får varsin röst, liksom mindre delstater som Wyoming.

Republikanska partiet har kontroll över både den lagstiftande makten och den verkställande makten i 24 delstater.

Detta kan jämföras med de 15 delstater som kontrolleras av demokraterna. I övriga delstater är makten delad.

Men om republikanerna med sin lagstiftande majoritet bekräftar Trump som president så skulle det kunna bli en stark motreaktion.

– På grund av att de flesta amerikaner känner till så lite om konstitutionen … kommer de se detta som fiffel. Trots att man faktiskt följer det som sägs i konstitutionen och i lagen så missförstås det. De kommer att se detta som ett sätt att stjäla valet trots att man följer de faktiska reglerna för valet.

Enligt Paul Engel borde det till slut vara upp till det amerikanska folket.

– De här frågorna kring rösträkning och oegentligheter är inget nytt. Det fanns gott om bevis för fusk och missförhållanden före valdagen, och de personer vi anlitade för att övervaka det hela gjorde föga, om ens något, åt det. […]

– Det här valet är en kamp på grund av att vi, folket, har tillåtit ignorans, hänsynslöshet och korruption på alla nivåer i styret av vårt land. Och om vi inte kräver ärlighet, mod och renhet kommer vi att fortsätta se den här typen av fiffel om och om igen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

USA-valet

Den 8 december ska alla röster i det allmänna valet vara räknade och omräknade, alla rättsliga tvister utredda och elektorsrösterna fördelade. Återstår fortfarande tvister ska dessa avgöras i Högsta domstolen.

Den 14 december röstar elektorerna. Sedan signerar elektorerna sex röstcertifikat som skickas till olika myndighetspersoner, däribland vicepresidenten.

Den 6 januari ska representanthuset och senaten sammanträda för att räkna elektorsrösterna. Därefter tillkännager senatens ordförande, tillika vicepresidenten, en vinnare.

Den 20 januari svärs presidenten in.