De fem största lögnerna som lärs ut i kinesiska skolor


Att det kinesiska kommunistpartiet mörklägger och ljuger har de flesta idag insett i och med KKP-virusutbrottet i Wuhan. Och faktum är att regimen regelmässigt anklagas för att sprida desinformation – om allt från hälsofaror som sars till brott mot mänskliga rättigheter. Men hur många visste att till och med landets skolböcker förvränger Kinas historia?

Här är de fem största lögnerna som kinesiska barn och ungdomar får lära sig i skolan.

Lögn nummer 1: Kinesisk-Japanska kriget

I decennier har den kinesiska kommunistpartiet (KKP) hävdat att det ledde Kina till  att besegra Japan under det kinesisk-japanska kriget. Det här är dock långt ifrån sanningen, och att KKP tar åt sig äran uppskattas definitivt inte av Kuomintangtrupperna – de soldater som stred i kriget.

Kommunisttrupper håller upp och vajar Kinas flagga under De hudra regimentenas offensiv. Foto: Public domain

”Det kinesiska kommunistpartiet besegrade inte Japan”, sade veteran Maj. Shin-jun till Los Angeles Times i en intervju 2015. ”Under de åtta åren var det vi Nationalister som stred – kommunisterna deltog inte i striden mot japanerna. De försökte bara få Nationalisterna att gå över till deras sida.”

Enligt Epoch Times ledarserie ”Nio kommentarerer om kommunistpartiet” finns historiska bevis för att KKP ”medvetet undvek att strida under det kinesisk-japanska kriget.” Ledarserien nämner också att Mao Zedong 1972 sade till den japanska premiärministern Kakuei Tanaka att ”Kinas kommunistparti skulle inte ha kunnat ta makten i Kina” om kriget inte hade hänt.

Trots de historiska bevisen och arkiven beordrade regimen år 2017 att alla läroböcker i Kina som handlar om landets krig mot Japan skulle skrivas om. New York Times rapporterade att i stället för: ”Det åttaåriga motståndskriget”, som varade mellan 1937 och1945, skulle det ändras till ”Det fjortonåriga motståndskriget” och därmed inkludera åren 1931 till 1936 då Den kejserliga japanska armén invaderade Manchuriet.

En mager man sitter på huk och äter ris framför propagandaaffisher för den kinesiska regeringen, under det kinesisk-japanska kriget. Foto: Hulton Archive, Getty Images

Enligt The New York Times sade det kinesiska utbildningsministeriet att anledningen till att skriva om läroböckerna var att betona det kommunistiska partiets ”kärnroll” i kriget och att främja ”patriotisk utbildning”.

Lögn nummer 2: Den stora svälten

Den stora kinesiska svälten, som varade mellan 1959 och 1961, kallas av den kinesiska regimen för ”tre års naturkatastrofer”. Regimen säger att svälten berodde på vädret.

Yang Jisheng är en kinesisk journalist och har skrivit boken "Tombstone", som beskriver den stora svältkatastrofen. Han har sökt igenom olika källor och arkiv för uppgifter om meteorologiska data mellan 1958 och 1961, och har inte hittat några som helst rapporter om naturkatastrofer, såsom översvämningar eller torka i landet.

Faktum är att den Stora svälten var en ekonomisk katastrof som orsakades av ”Det stora språnget”, en kampanj som leddes av kommunistledaren Mao Zedong, där alla i landet skulle arbeta inom stålproduktion, och som tvingade bönderna att lämna ifrån sig sina jordbruk till staten. Kampanjen ledde till minst 40 miljoner människors död, enligt artikeln ”Den stora svälten” i boken ”Historical Records of the People’s Republic of China”.

(JACQUET-FRANCILLON/AFP via Getty Images)

Helen Raleigh, som är skribent i The Federalist, växte upp i Kina men är nu bosatt i USA. Hon skrev i en artikel 2016 att den lärobok hon hade i högstadiet inte tog upp hur många människor som dog under svälten. Istället sammanfattades hela händelsen i ”endast några få meningar.”

Raleigh skrev också att det inte fanns några officiella böcker över huvud taget som detaljerat beskrev vad som hände. Men att hon hade fått veta av sina föräldrar att hennes morbror dog av svält som bebis. Hon berättade att hennes mormor var alltför hungrig för att kunna producera mjölk, och att det inte fanns någon mjölkersättning.

I en tidigare artikel av Epoch Times berättar Jiang, en man från Xie i Shanxiprovinsen, att det till och med förekom kannibalism. ”Människor åt allt”, sade han. ”Det var död i varje familj. Det fanns döda kroppar överallt. Till slut började folk äta människor, inklusive levande, och släktingar.”

Lögn nummer 3: Massakern på himmelska fridens torg

Det finns vissa saker som har präntats in i våra sinnen, och som är svåra att glömma. En är den ikoniska bilden av den ensamme mannen som står framför en rad stridsvagnar på Himmelska fridens torg den 5 juni 1989; såväl som Massakern på Himmelska fridens torg som inträffade en dag tidigare den 4 juni. Det var en dag då många oskyldiga människor, inklusive studenter, sköts till döds eller krossades av stridsvagnar.

”Tank man” Den här bilden visar hur de flesta i världen minns Massakern på himmelska fridens torg. Den kinesiska regimen har försökt få människor att glömma vad som hände genom att censurera diskussioner om händelsen, och genom att bannlysa ”1989” från läroböcker och kinesiska webbplatser. Foto: AP, Jeff Widener 

Händelsen inleddes i april 1989 när tusentals pro-demokratiska studenter demonstrerade på Pekings gator. De krävde politiska och ekonomiska reformer, samt ett slut på regeringskorruptionen. Men under natten mellan den 3 och 4 juni stormade kinesiska soldater och militärfordon in på Himmelska fridens torg och dödade många av demonstranterna. 

Enligt hemligstämplad information läckt av en anonym källa på hög nivå i Kinas statliga råd, dödades 10 454 människor av kinesiska soldater under massakern. Trots att nyheten rapporterades över hela världen, känner många kinesiska studenter än idag inte till den här ödesdigra dagen.

Eric Fish, författare till "Chinas Millennials: The Want Generation", skrev i TIME att han träffade en ung kinesisk kvinna som läste journalistik vid Columbia University, som inte kände till massakern förrän en lärare spelade upp en video. Kvinnan blev till och med upprörd och trodde att det var amerikansk propaganda. Det var först efter det att hon själv gjorde efterforskningar på internet som hon förstod vad som hade hänt, berättade Fish.

Att många kinesiska studenter är ovetandes om den här viktiga historiska händelsen beror på KKP:s propaganda och censur. Regimen hävdar att inga studenter dog och att vissa studenter attackerade trupperna och dödade några; KKP ändrade dock senare sin ståndpunkt. Enligt BBC sade KKP att de ”motrevolutionära upploppen” den 4 juni hade lett till att 200 civila och några av säkerhetspersonalen dog.

En student håller upp en banderoll med ett av slagorden som skanderades av folkmassan på omkring 200 000 som vällde in på Himmelska fridens torg i Peking den 22 april 1989. Foto: Catherine Henriette, AFP, Getty Images

Lögn nummer 4: Förnekande av gudar

KKP, som är känt för att föra fram ateismen, hävdar att religion är ett ”andligt opium” som kan förgifta människor. Sedan det tog makten i Kina har KKP slagit ner på religioner och religiösa grupper. Än idag fortsätter förföljelsen av religiösa i Kommunistkina, och partimedlemmar, inklusive pensionerade tjänstemän, har ständigt fått höra att de inte ska tro på religioner.

Enligt BBC:s rapportering citerar den statliga nyhetsmedian Xinhua en tjänsteman som sade: ”Det finns tydliga regler som säger att pensionerade kadrer och partimedlemmar inte får tro på religioner, inte får delta i religiösa aktiviteter, och beslutsamt ska bekämpa sekter.”

Det krävs vanligtvis av lärare i Kina att de uppmanar sina elever att rapportera familjemedlemmar som deltar i religiösa aktiviteter, enligt Bitter Winters rapport från mars 2019. Magasinet rapporterar om religiös frihet och mänskliga rättigheter i Kina. Rapporten berättar om ett exempel där poliser gick till en grundskola i Peking för att fråga eleverna i sjätte klass om deras familjemedlemmar är religiöst troende. Poliserna försökte dessutom muta eleverna.

Några högstadieelever i Shangqiu, i provinsen Henan, blev beordrade att skriva sina namn på en banderoll och lova att hålla sig borta från gudar. De hotades också om avstängning om de var religiösa.

Elever sitter i sitt klassrum i Yang Dezhi ”Röda Armé”-skolan i Wenshui, i Guizhouprovinsen, Kina, den 7 november 2016. År 2008 utnämndes Yang Dezhi till en ”Röda Armé-grundskola”, finansierad av Kinas ”röda adel” av kommunistbefälhavare i revolutionens era och deras familjer. Den är av många sådana institutioner som etablerats över hela landet. Foto: Fred Dufour, AFP via Getty Images

Sådana här regler har orsakat stress i en del familjer. En kinesisk, kristen kvinna sade till Bitter Winter att hennes son hade blivit indoktrinerad av sin lärare att tro att hans mamma skulle överge honom och att hon till och med skulle kunna sätta eld på sig själv.

”Innan han började skolan berättade jag för mitt barn om Guds skapelse, och han trodde på det. Men efter att han började i skolan är han som en annan person. I det ateistiska Kina har de här rena och oskyldiga barnen fått lära sig att hata Gud”, sade kvinnan.

En grundskoleelev i provinsen Hebei försökte övertyga sin kristna pappa att inte tro på Gud.

”Det leder till en återvändsgränd. Om du är med på sammankomster kommer du att bli arresterad”, sade pojken till sin pappa, rapporterar magasinet.

Lögn nummer 5: Den iscensatta självbränningen på Himmelska fridens torg

Den 23 januari 2001, dagen innan det kinesiska nyåret, rapporterade statlig kinesisk media att några Falun Gong-utövare, inklusive en 12-årig flicka, hade tänt eld på sig själva på Himmelska fridens torg. Den här händelsen skrevs sedan in i den kinesiska grundskolans läroböcker för att lära unga elever att hata Falun Gong.

Falun Gong, som också kallas Falun Dafa, är en qigongmetod för kropp och själ. Den består av fem övningar och de universella värdena sanning, godhet och tålamod. Fem år efter dess introduktion 1992 övade så många som 70 miljoner människor Falun Gong.

Av rädsla för den andliga metodens växande popularitet och dess undervisning om förbättrande av människans inre karaktär, inledde KKP ett brutalt nedslag mot metoden i juli 1999. Förföljelsen har lett till att många utövare har blivit arresterade, torterade och dödade.

Barn gör Falun Gongs meditationsövning utomhus i Kina, innan regimen förbjöd metoden och startade förföljelsen 1999. Foto: Minghui

I början av förföljelsen var många kineser vänligt inställda till Falun Gong-utövare. Men efter att propagandan med självbränningen hade sänts över hela Kina via statliga medier började allmänheten hata metoden.

En vecka efter det att nyheten hade kommit ut började bevis komma fram för att självbränningen var iscensatt. När videon med händelsen sändes på den kinesiska statstelevisionen CCTV hade antalet självbrännare plötsligt ökat från de ursprungliga fem personerna till sju. Washington Post rapporterade den 4 februari 2001 att grannarna till två av de påstådda självbrännarna – Liu Chunling, 36, och hennes 12-åriga dotter – aldrig hade sett vare sig mamman eller dottern öva Falun Gong.

Det fanns även fler bevis som pekade på att händelsen var iscensatt. Journalister från andra länder som var bekanta med Himmelska fridens torg sade att polisen vanligen inte har brandsläckare på plats. En video från händelsen visar dock att polisen snabbt kunde släcka elden med hjälp av brandsläckare och andra hjälpmedel.

Incidenten har senare analyserats och en sammanfattande dokumentärfilm finns att se via Faluninfo.net. Filmen ”False Fire” vann ett hederspris på Columbia International Film Festival i november 2003 för att ha exponerat den tragiska händelsen.

På grund av Kinas internetcensur är dock många i Kina omedvetna om fakta, trots alla bevis.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.